Hoe maken leidinggevenden een succes van hybride werken?

Kantoortijgers TerugkeerChallenge NSvP

Start actieonderzoek naar ‘Leiden in Hybride Tijden’

Het officiële thuiswerkadvies dat vier miljoen werkenden tijdens de pandemie zoveel mogelijk thuis liet werken is nu écht helemaal opgeheven. Het leven keert weer terug naar normaal, maar de inrichting van de werkweek zal vanaf nu écht anders zijn. Diverse onderzoeken tonen aan dat meer dan de helft van de medewerkers van hun werkgever verwacht twee tot drie dagen thuis te kunnen blijven werken. Het hybride model van deels op afstand en deels op de kantoorlocatie werken lijkt het gewenste model van de toekomst te worden. Maar hoe krijgt deze moderne manier van werken gestalte in de praktijk? Samen met de Universiteit van Amsterdam volgen we de rol van de leidinggevende om tot een werkbare hybride realiteit te komen.

TerugkeerChallenge is begonnen!

De NSvP : : Innovatief in Werk houdt de vinger aan de pols tijdens de terugkeer naar een nieuwe wereld van werk. Wat blijven we anders doen en hoe draagt het bij aan de kwaliteit van werk en leven? Inmiddels lopen en starten er vele mooie onderzoeken naar verschillende kanten van het hybride werken. De NSvP heeft in december partijen gevraagd hun onderzoekideeën in te sturen over wat we in de gaten moeten houden in de TerugkeerChallenge die organisaties nu écht moeten aangaan.

Uit alle inzendingen honoreerden we het onderzoeksvoorstel van het team van Hanneke Grutterink, Roy Sijbom (Universiteit van Amsterdam), Sjoukje Giesing (Rijkswaterstaat) en Marjolein Wevers (Deloitte). Zij ontvangen een subsidie van € 20.000 om meer inzicht te verschaffen de cruciale rol van de leidinggevende in het samen met medewerkers vormgeven van deze nieuwe werkelijkheid bij het terugkeren naar kantoor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoeksvragen

Het winnende onderzoeksproject getiteld ‘Leiden in Hybride Tijden’ stelt meerdere vragen, zoals:

  • Hoe geef je als leidinggevende samen met je teamleden zinvol en effectief vorm aan het hybride werken waarbij de teamopgave centraal staat? En
  • Hoe zorg je dat je elkaars perspectieven blijft begrijpen en van daaruit tot aanpassingen komt in de (maatwerk)afspraken omtrent het hybride werken?

De uitdaging in het vormgeven van het hybride werken is om zowel individuele als teambehoeften mee te laten wegen. Werken doen we niet alleen, maar we hebben wel allemaal onze eigen persoonlijke wensen qua online/offline aanwezigheid. De hybride maatwerkpuzzel die op grote schaal gelegd moet worden is een regelrechte uitdaging die we niet eerder in deze omvang hebben gezien. Het winnende voorstel kiest voor actieonderzoek om samen met medewerkers, teams en leidinggevenden inzicht te krijgen wat zij moeten bespreken en van elkaar nodig hebben om samen hun werk goed te kunnen doen.

Volg de NSvP-challenge

Wil je als leidinggevende, HR-professional of onderzoeker op de hoogte blijven van de inzichten, reflecties en aanvullende praktijkvoorbeelden over succesvol terugkeren naar (kantoor)werk?

Lees zeker ook de NSvP publicatie ‘Terug van Weggeweest’ over anders werken na de lockdown.

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons