Ondanks de populariteit van coaching was er tot voor kort weinig bekend over of en hoe coaching werkt. Lara Solms deed in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effectiviteit van coaching. Om haar wetenschappelijke kennis onder de aandacht te brengen bij de mensen die het in de praktijk kunnen gebruiken (zoals coaches en cliënten), ontwikkelde Lara een praktische toolbox. Met steun van de PhD-Innovatiebeurs die zij van de NSvP ontving ontwikkelde zij onder meer drie podcasts en twee videoclips.
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen naast het werk een rol kan spelen bij het bereiken van brede welvaartsdoelen? “Dit vraagt inbedding in een bredere beweging waarin talent niet enkel ten goede komt aan de economie, maar waarin mensen een balans vinden tussen individuele opbrengsten van werk en bijdragen aan collectieve opgaven”, stelt Siebren Houtman, dagvoorzitter van het symposium Werken in Breder Belang (4 juni 2024 in Kanaal30, Utrecht) en voorzitter van de NSvP. “De gemiddelde carrière telt 80.000 uren. Een enorme kans dus om impact te maken!"
Met welke waarden geven werkenden richting aan hun leven en werk en hoe zit het met het spanningsveld tussen individueel en maatschappelijk belang? Zijn ze daadwerkelijk bereid om hun bijdrage aan het breder belang te vergroten via hun werk? Wat weerhoudt ze ervan om deze bijdrage te vergroten? Wie of wat hebben ze nodig om hun maatschappelijke impact te vergroten via werk? En welke mogelijkheden tot het combineren van banen, als manier om deze bijdrage te vergroten, spreekt ze het meest aan? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel!
Werk dat bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving wordt steeds belangrijker vanwege de huidige arbeidskrapte. Maatschappelijke sectoren die bijdragen aan de Brede Welvaart ondervinden uitdagingen bij het werven en behouden van personeel. Studerende jongeren – de werknemers van morgen – kunnen een cruciale rol spelen in het vervullen van waardevolle functies. Eerder schreef masterstudente Susan Vermeulen over de intenties van jongeren om te kiezen voor werk in breder belang. Inmiddels heeft zij dit verder onderzocht door direct in gesprek te gaan met jongeren. Het doel van haar onderzoek? Jongeren betrekken en begrijpen, zodat ze gemotiveerd en geïnspireerd worden om te gaan werken in Breder Belang. In dit artikel lees je de resultaten van dat onderzoek.
Hoe begeleid je werkenden en jongeren naar betekenisvol werk? En in hoeverre kunnen combinaties tussen het eigen werk en werk in cruciale sectoren de stap naar werken in het brede belang makkelijker maken? Het kaartspel ‘De Breder Belang Boost’ daagt individuen en organisaties uit om hun maatschappelijke bijdrage te vergroten via betekenisvol werk. In dit interview vertelt ontwikkelaar Sophie Tolhuisen over de totstandkoming van het kaartspel. "Mensen willen graag bijdragen aan de samenleving, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om de stap ook in je werk daadwerkelijk te zetten. Het kaartspel helpt het denken en de discussie over het eigen werken in breder belang op gang te brengen. Je kunt dit spel goed inzetten als onderdeel van een loopbaanworkshop of een teamtraining."
Deze toolbox en actieplaat zijn voortgekomen uit het leernetwerk ‘Werken in Breder Belang’ van de NSvP. Dit leernetwerk is opgestart om vanuit verschillende maatschappelijk cruciale sectoren (zorg, defensie en onderwijs) ervaringen en inzichten uit te wisselen om Werken in Breder Belang te stimuleren en faciliteren.
Uit deel 1 van deze artikelenreeks bleek dat iedereen in principe bereid is om zich in te zetten voor het welzijn van anderen en de maatschappij als groter geheel - als mens worden we allemaal tot op zekere hoogte gedreven door de waarden van universalisme en welwillendheid. De vraag is echter of dit ertoe leidt dat mensen hun bijdrage ook willen leveren via hun werk en deze overweging meenemen in hun loopbaankeuzes.
Zijn werkenden - die immers al een bepaalde richting op zijn gegaan - daadwerkelijk bereid om zich (meer) in te zetten voor het breder belang? En zo ja, wat staat ze dan nog in de weg om hun bijdrage te vergroten? Als starter op de arbeidsmarkt voor wie de loopbaan nog grotendeels openligt onderzoek ik vanuit de theorie van de arbeids- en organisatiepsychologie of en hoe mensen zich verbinden aan het maatschappelijk belang. In dit artikel staan de waarden centraal die de afweging bij loopbaankeuzes tussen individueel belang en het brede belang beïnvloeden.
Werk dat bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving wordt steeds belangrijker met de huidige arbeidskrapte. Maatschappelijke sectoren die bijdragen aan brede welvaart lopen tegen uitdagingen aan wat betreft het werven en behouden van personeel. Studerende jongeren – de werknemers van morgen – zouden een belangrijke rol kunnen hebben in het vervullen van waardevolle functies. Maar zijn deze jongeren wel bezig met de maatschappij en hun bijdrage hieraan? En zijn zij gemotiveerd om te gaan werken in Breder Belang ? Of worden zij al geconfronteerd met (te) hoge verwachtingen en hebben zij hun handen vol aan het vinden van woonruimte en het afbetalen van hun studieschuld? Masterstudente Susan Vermeulen zoekt het uit tijdens haar stage bij de NSvP.
Op 7 februari organiseerden het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken en de NSvP het symposium ‘Werken tot Nut van het Algemeen’. Centraal stond de vraag waar we ons schaarse arbeidspotentieel voor willen inzetten. En wat is nuttig werk precies? Hoe gaan we van bullshit- naar bull’s eye banen? Een middag met levendige discussies vanuit veel verschillende perspectieven, waaruit blijkt dat moeilijk een eenduidig antwoord te geven is op de vraag wat de belangrijkste opgaven van de toekomst zijn en wie dat bepaalt. Wat wel vaststaat is dat de verbinding tussen werk, maatschappelijke opgaven en de ervaring van zinvol werk, aandacht vraagt en dat werk méér is dan een bijdrage aan het BNP of puur het verwerven van inkomen.