The Return of the Kantoortijgers

Return of the Kantoortijger

Vier jaar na het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie lijkt de samenleving weer in de oude ‘leefstand’ te zijn teruggeveerd. De ‘return’ van de kantoortijgers is een feit, maar hebben we ook écht koers gezet naar een hybride vorm van werken waar iedereen beter van wordt? De NSvP-publicatie 'The Return of the Kantoortijger' vertaalt de resultaten van drie case studies over de afgelopen tijd van terugkeren bij Rijkswaterstaat, Deloitte en Universiteit van Amsterdam op toegankelijke wijze. Met illustraties van Bob Mollema.

Buiten je Bubbel - voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Buiten je Bubbel Arbeidsmarkt - Jeroen Hendrikse

Vraag jij je af hoe we de groeiende tekorten aan personeel kunnen aanpakken? Durf jij verder te kijken dan je eigen bubbel? Trainees van We Care To Disgover zijn op verzoek van de NSvP de uitdaging aangegaan met het vraagstuk van arbeidsmarktkrapte en de noodzaak van werk in breder belang, met als doel het creëren van een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Zij introduceren hun nieuwe NSvP-project "Buiten je Bubbel” en de Themamiddag op 3 februari 2024.

NSvP-Symposium: Heerlijk Helder Hybride Werk

Zet in 2024 koers naar succesvol Hybride Teamwerk!

Platformwerker Martijn Müller: ‘Dit is hoe ik mijn geld wil verdienen’

Martijn Müller portret tijdens symposium

Om platformwerk en platformwerkers een duurzame plaats in onze arbeidsmarkt te geven, is het nodig om te luisteren naar de platformwerkers zelf. Gelukkig gebeurt dat volgens freelance platformwerker Martijn Müller steeds vaker. Hij bezorgt al vijf jaar maaltijden en is oprichter van het Nijmeegse coöperatieve maaltijdbezorgplatform bestellenbij.nl. Zijn visie in een notendop: neem platformwerk serieus en maak het waar nodig eerlijker. 

Digitaal getuigschrift voor platformwerk

Een van de problemen van platformwerk is dat de data over de werkervaring en reputatie van platformwerkers zit opgesloten in het platform.

Leiden in Hybride Tijden - de hybride maatwerkpuzzel

Samen terugkeren naar (kantoor)werk: welke varianten zien we ontstaan? Naar schatting vier miljoen werkenden hebben tijdens de pandemie vanuit huis doorgewerkt. En meer dan de helft van hen verwacht ook na de pandemie meer op afstand van kantoor te kunnen blijven werken. Het ‘hybride model’ van deels op afstand en deels op de kantoorlocatie werken, is één van de grotere arbeidsinnovaties die door deze pandemie een flinke duw in de rug lijkt te krijgen. Maar hoe krijgt deze moderne manier van werken gestalte in de praktijk?

‘Stop de controlekramp, maak werk weer zinvol’

Stop de controledwang

De bureaucratische controlekramp in publieke sectoren erodeert vakmanschap en zingeving, jaagt professionals gedesillusioneerd weg en maakt dat (jonge) mensen niet in zorg en welzijn of onderwijs willen werken. Volgens Jan Smit, medeoprichter van Broosz, moet werken in de publieke sector fundamenteel anders georganiseerd worden. "Geloven in de professionaliteit, de autonomie en het vakmanschap van je mensen."

'Te weinig waardering voor professionaliteit en vakmanschap? Kom in constructief verzet!’

Daniël van Middelkoop - portretfoto tijdens lectorale rede

We kunnen er niet omheen dat goed samen werken noodzakelijk is om de belangrijkste uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt het hoofd te bieden. En dat vraagt om goed werk en goed werkgeverschap, stellen Daniël van Middelkoop en Hafid Ballafkih, beiden lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Helaas schort het daar nogal eens aan. Zij houden een pleidooi voor een herwaardering van professionaliteit en vakmanschap in organisaties en op de arbeidsmarkt. Deel 2 van het tweeluik is een interview met Daniël van Middelkoop: “Als een nieuwe regel of richtlijn afleidt van goed werk leveren, kom dan in constructief verzet.”
 

De publieke rol van bedrijven – interview met politiek filosoof Rutger Claassen

Rutger Claassen portretfoto

Rutger Claassen is Hoogleraar Politieke Filosofie en Economische Ethiek aan Universiteit Utrecht en heeft een speciale belangstelling voor de economische ethiek en de morele waarde van markten en bedrijven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt onze publieke sectoren kwetsbaar, in de concurrentieslag trekken bedrijven vaak aan het langste eind. Maar als de samenleving vervolgens piepend en krakend tot stilstand komt schieten we daar weinig mee op. Onze vraag is dan ook: hebben bedrijven een publieke rol of zijn zij er alleen om winst te maken en zo bij te dragen aan onze welvaart? In onze zoektocht naar de vraag wat het algemene belang eigenlijk is en of bedrijven hier een rol te spelen hebben spreken we Claassen over zijn ideeën. 

Op weg naar een slim reservistenmodel

een toren van mensen - samenwerken voor een breder belang

Als de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne één ding duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat een permanente arbeidsreserve dringend noodzakelijk is voor vitale maatschappelijke sectoren als zorg, onderwijs en defensie. Nederlanders meldden zich massaal aan voor werken voor het algemeen belang. Maar welke rol kunnen werkgevers spelen bij het beschikbaar stellen van personeel en wat levert dit hen – naast een goed gevoel – nog meer op?
 

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons