OM’s got talent

3e Blog van OM projectgroep Talent Versterker

Bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland gaat een groep van 15 medewerkers aan de slag met kleine experimenten binnen de NSvP Sterke Punten Challenge. Door het ontwikkelen van de VerSterker willen zij enerzijds dat medewerkers ontdekken welke talenten zij hebben en hen stimuleren deze ook daadwerkelijk in te zetten in hun werk. Anderzijds willen zij dat het binnen de organisatie ‘normaler’ wordt om stil te staan bij wat je goed kan en hierover met elkaar in gesprek te zijn. Vanuit de projectgroep wordt een blog geschreven over het verloop van dit project.


De finale is daar. De afgelopen weken zijn de kandidaten op zoek gegaan naar hun (onontdekte) talent en daar is een kleurrijk palet aan begaafdheid uitgekomen. Op televisie blinkt de één uit in vioolspelen en is de ander een kei in tapdansen. Op de werkvloer is dat niet anders, alleen is de terminologie van die talenten niet zo voor de hand liggend. Wie had vooraf kunnen bedenken dat hij of zij hoog scoort op ‘individualisering’ of schittert in ‘woo’?1

Nu de deelnemers van de workshops hun eigen talentenrapport eens goed onder de loep hebben genomen en hierdoor het besef door is gaan sijpelen dat iedereen talenten heeft die we niet als zodanig herkennen, borrelen er plannen op om hier mooi gebruik van te gaan maken. Anders blijft al die potentie maar verstopt  in de kast liggen. Iemand oppert een ‘talentenbank’; waarom benoemt niet iedereen op zijn profielpagina van het interne netwerk een paar skills zodat dit gemakkelijk te vinden is voor een ander die naarstig op zoek is naar een spreekwoordelijke Willie Wortel? Een andere deelnemer heeft zitten broeden op het idee van een interne Marktplaats voor snuffelstages elders in de organisatie, om daar eens vrijblijvend een kijkje te kunnen nemen voordat het tot een sollicitatie komt. Zo’n uitstapje heeft nog heel wat voeten in de aarde voordat het daadwerkelijk zover is, maar why not? 

Of wat te denken van  extra aanbod aan workshops? De keuze aan cursussen is al reuze, maar die hebben vrijwel allemaal te maken met de core business van het OM; het strafrecht.  Wat zou het effect zijn van een ‘studiedag’ die niet gaat over huiselijk geweld of opzet en schuld maar over hoe om te gaan met stress, werkgeluk of personal branding? 
Ideeën genoeg. Nu is het aan de mensen die ‘actiegerichtheid’ en ‘organisatievermogen’ in hun top-5 talenten hebben staan om er handen en voeten aan te geven zodat er een frisse, inspirerende werkstijl ontstaat voor het gehele OM. Met als uitgangspunt talent in plaats van ‘ontwikkelpunten’.

Terugblikkend op de afgelopen maanden, begon dit avontuur met een enthousiaste oproep om kandidaten, daarna volgden spannende experimenten,  de ontdekking hoe de variëteit aan talenten geen concurrentie betekent maar juist een extra impuls geeft aan de organisatie als geheel en tot slot kwam de grande finale waar alle plannen werden gepresenteerd.

Dit wordt sowieso een hit. 

 

1 Mensen die sterk zijn in het thema WOO houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten en hen voor zich in te nemen. Het geeft ze voldoening als ze het ijs kunnen breken en contact kunnen leggen met een ander.

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons