Bevrijdend om soms te kunnen zeggen: ik ben hier niet goed in

OM Openbaar Ministerie Talentversterker

Blog: OM-denken met een toefje omdenken

Bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland is een groep van 15 medewerkers aan de slag met kleine experimenten in het kader van de NSvP Sterke Punten Challenge. Door het ontwikkelen van de "Talent VerSterker" willen zij enerzijds dat medewerkers ontdekken welke talenten zij hebben en hen stimuleren deze ook daadwerkelijk in te zetten in hun werk. Anderzijds willen zij dat het binnen de organisatie ‘normaler’ wordt om stil te staan bij wat je goed kan en hierover met elkaar in gesprek te zijn. Vanuit de projectgroep wordt een blog geschreven over het verloop van dit project. Dit is het tweede blog.


OM-denken

Je bent ze vast al eens tegengekomen. Vacatures met functieprofielen die vragen om een teamplayer die eveneens goed zelfstandig kan werken. Iemand die het “ontbrekende puzzelstukje” is en zowel mondeling als schriftelijk uitstekende uitdrukkingsvaardigheden heeft en daarnaast lef, ambitie, initiatief, overzicht, doorzettingsvermogen, een hands-on mentaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en veerkracht. Bovendien integer, zo flexibel als een bungeejump touw, stressbestendig en organisatiesensitief, met het aanpassingsvermogen van een kameleon, tactisch en strategisch en overzicht houdend op alle processen. Gevoel voor humor is een pré. 
Deze van-alle-markten-thuis supermens bestaat niet. Niemand heeft talent voor alles. Het is juist bevrijdend om soms toe te kunnen geven: ik ben hier niet goed in. Dat is geen smoes om onder een vervelende klus uit te komen. Integendeel, het kan het uitgangspunt zijn voor job crafting. 

Job crafting of ‘baanboetseren’ (toegegeven, het klinkt nogal zweverig in het Nederlands) betekent zoveel als: het mooier maken van werk, door concrete aanpassingen aan te brengen in taken, relaties, betekenis of context. Een bekend voorbeeld zijn de schoonmakers in een ziekenhuis die het als hun taak beschouwen om het niveau van hygiëne hoog te houden zodat dit het herstel van patiënten bespoedigt waardoor zij meer plezier hebben in hun werk dan andere schoonmakers die vinden dat ze de rotzooi van anderen opruimen. Soms is het een kwestie van ‘omdenken’, soms een beetje bijschaven aan een bestaande taak. Oftewel: boetseren geblazen. De focus leggen op de taken die energie geven en een truc verzinnen voor de klussen die dat niet zijn zodat ze toch soepel van de to do list verdwijnen. 

Zo vliegt de ochtend met de andere proefkonijnen van de Talent Versterker voorbij. Het is zo verfrissend en inspirerend om samen aan de hand van elkaars voorbeelden uit de realiteit manieren te verzinnen om het werk op een leuke, andere manier vorm te geven. 
Ik weet zeker dat iedere OM’er job crafting goed kan gebruiken. Of dat sommigen het al doen zonder te weten dat het een naam heeft. OM-denken met een toefje omdenken. 
 

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons