Please, let me finish! Helpt mindfulness tegen online afleiding?

technologie aandacht afleiding

Niet de onderbreking zelf, maar de neiging om te reageren vergroot werkstress

Nick Becker ontving dit jaar de derde prijs van de David van Lennep Scriptieprijs. Zijn bekroonde masterthesis richt zich op de onderbrekingen op het werk die de moderne technologie met alle notificaties en meldingen met zich meebrengt. Die aandachtstrekkers kunnen een belangrijke bron van stress zijn en de arbeidsprestaties verminderen. Een interview met Nick over zijn onderzoek en bevindingen over de inzet van mindfulness tegen digitale afleiding.

Dankzij smartphones, online samenwerken, messenger services, sms, WhatsApp op zowel je telefoon als je computer is het steeds normaler geworden om 24/7 bereikbaar te zijn. Zowel vrienden, familie, collega’s als organisaties proberen gedurende de dag je aandacht te vangen. Ook als je aan het werk bent. Notificaties van nieuwe e-mails, nieuws- of chatberichten wisselen elkaar af. Het wordt door deze onderbrekingen steeds lastiger om tijdens het werk langere tijd je aandacht bij een taak te houden. 

Niet de onderbreking zelf, maar de neiging om er direct
op te reageren verklaart de negatieve gevolgen

Responsiveness verklaart stress

Deze onderbrekingen kunnen van invloed zijn op de ervaring van werkstress of de arbeidsprestatie. Nick onderzocht ‘responsiveness’ als een mogelijke verklaring; de neiging om direct te reageren op een melding. Want, zo stelt hij, niet de onderbreking zelf maar de neiging om er direct op te reageren verklaart de negatieve gevolgen (stress en verminderde prestatie). Vervolgens onderzocht hij ook of medewerkers door het toepassen van mindfulness minder de neiging hadden om op meldingen te reageren. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Door mindfulness te praktiseren, kunnen we dus voorkomen dat we tijdens het werk toegeven aan de aandachttrekkerij van de moderne technologie, en daardoor negatieve gevolgen ervaren.
 

Mindfulness werkt

Het is geen toeval dat mindfulness een grote rol speelt in Nick zijn onderzoek, want dat doet het in zijn dagelijks leven namelijk ook. In 2017 studeerde hij een half jaar in Zuid-Korea, en besloot samen met zijn vriend en kamergenoot om aan mindfulness te beginnen. Na een aantal weken begon Nick te merken dat het effect had: “scrollend door social media kon ik bijvoorbeeld slecht-nieuwsberichten beter relativeren dan voordat ik aan mindfulness deed”, geeft hij als voorbeeld. Het helpt je om in het nu, in het moment je aandacht beter te verdelen. 
 

Mindfulness is een manier om aandachtscapaciteit te moduleren

Gebruik het niet als quick fix

Sommige mensen interpreteren mindfulness als een mogelijkheid om á la minuut je gesteldheid of stemming te verbeteren, als een oplossing voor het moment dat je bijvoorbeeld stress voelt. Nick kijkt er anders tegenaan: mindfulness is een manier om aandachtscapaciteit te moduleren, en dat moet getraind worden. Door het iedere dag te oefenen weet je op een gegeven moment beter je aandacht te verdelen, ook op het moment dat je stress voelt. Zoals ook de respondenten van zijn onderzoek ervaarden: mindfulness hielp tegen het toegeven aan de neiging om op meldingen te reageren, oftewel zij konden hun aandacht beter verdelen.

Dagboekstudies zijn uitdagend

Nick is een voorstander van real life based onderzoek, waar de studie de directe effecten van een interventie, in dit geval dus mindfulness, op het dagelijks leven van de deelnemers laat zien. De deelnemers vulden dagboeken in. Dat was ook gelijk een van de grootste uitdagingen, want hoe houd je hen gemotiveerd om het dagboek in te blijven vullen? Naar verwachting vielen een aantal deelnemers uit, maar bleven er ook nog genoeg over om de effecten van mindfulness aan te tonen. 

Oefenen en nog eens oefenen

Deelnemers gaven aan dat ze de mindfulness-interventie prettig vonden. Maar de crux in het beoefenen van mindfulness zit ‘m in, precies dat, het blijven oefenen. Net als de toonladders die je eindeloos moet herhalen als je een instrument leert bespelen, of gezond eten en meer bewegen voor een hogere levensverwachting. Het moet een leefstijl worden. En dat betekent: je eraan committeren en oefenen. Nick heeft nog een paar goede tips voor degenen die het ook wat lijkt: bedenk waar je het voor doet, welk doel of welke doelen je er mee wilt bereiken, lees het boek ‘waking up’ van Sam Harris en installeer de app ‘Connected’ (ook van Sam Harris). Met een gezonde dosis discipline heb je er, mits dus dagelijks beoefend, een (werk)leven lang plezier van.

 

Momenteel is Nick werkzaam als consultant bij Capgemini Invent. Zijn winnende masterthesis Please, Let Me Finish! - The Relationship of Technology-Mediated Interruptions with Time Pressure and Task Accomplishment, the Mechanism Responsiveness and the Benefits of Mindfulness is hier te downloaden.


De David van Lennep Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de drie beste mastertheses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie. Deze prijs is een van de manieren waarop de NSvP bijdraagt aan de innovatie op het terrein van de arbeids- en organisatiepsychologie. In een reeks van drie interviews leert u de drie winnaars van de Scriptieprijs 2019 beter kennen. Nick Becker (Universiteit Maastricht) won dit jaar de derde prijs en werd geïnterviewd over zijn excellente scriptie en onderzoek.

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons