Hoe een nudge mensen helpt om fysiek actief te zijn

Franklin To ontvangt scriptieprijs Marjan Gorievski

Onderzoek naar zelf-geïnitieerde nudges wint scriptieprijs

Een nudge – een duwtje in de rug – is een aspect van de omgeving dat het gedrag van mensen in een voorspellende zin kan beïnvloeden. Stel je voor, je neemt de trap in plaats van de lift omdat je gele markeringen op de vloer hebt gevolgd die naar de trap leiden, dan word je ‘beïnvloed’ door een nudge. In het onderzoek van Franklin To, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, draait het niet om nudges van de buitenwereld, maar juist om zelf-geïnitieerde nudges. Op dinsdag 18 juni 2019 ontving Franklin de tweede prijs voor zijn masterscriptie getiteld: “Self-initiated nudging for physical activity: A diary study.”

Neuro-economics en psychologie 

Over de keuze van dit onderwerp vertelt Franklin: “Vanuit de universiteit werd het onderwerp ‘nudging and physical activity’ aangeboden. De vraagstelling was: hoe kunnen medewerkers worden geholpen om minder te zitten gedurende de dag? Omdat ik zelf erg geïnteresseerd ben in gewoontes, een minor in neuro-economics had gevolgd en zelf erg fysiek actief ben, zag ik meteen de aansluiting tussen mijn belangstelling en het project.”
Zodoende schreef Franklin een, volgens de jury, voortreffelijk stuk waarin hij economische literatuur over nudging met psychologische literatuur over proactief gedrag combineert. Een opvallende combinatie die nog niet eerder is gemaakt, maar zeer interessant bleek. Franklin heeft zelfs een nieuwe valide, betrouwbare schaal ontwikkeld om zelf-geïnitieerde nudges te meten, iets wat zeker niet makkelijk is en al helemaal niet wordt verwacht van een masterstudent!

Franklin To combineert economische literatuur over nudging met psychologische literatuur over proactief gedrag 

 

Dagboeken, data en daadwerkelijke activiteit

Franklin: “Het onderwerp ging over iemand die zijn of haar omgeving kan aanpassen, met behulp van zogenoemde ‘nudges’. Ik vond dat erg interessant, omdat er nog geen systematisch onderzoek was gedaan over dit fenomeen. Om dit onderzoek uit te voeren, had ik de kans om mensen te interviewen en zeer geavanceerde statistische procedures te leren, waardoor het nog spannender werd.” Franklin deed zijn onderzoek naar de zelf-geïnitieerde nudges aan de hand van dagboeken en interviews. Bij 41 werknemers van twee makelaarskantoren heeft hij een 10-daags onderzoek gedaan. De werknemers kregen een vragenlijst en hen werd gevraagd op welke manier zij zichzelf aanspoorden om fysiek actief te zijn. Voorbeelden van inzetbare nudges: herinneringen om fysiek actief te zijn, praten over fitnessdoelen met collega’s en het plaatsen van je sportschoenen op een plek waar ze niet te missen zijn. Naast de nudges werd de participanten ook gevraagd in hoeverre zij daadwerkelijk actief waren en zij zich energiek en gezond voelden. Het resultaat was positief: zelf-geïnitieerde nudges leiden inderdaad tot meer fysieke activiteit! De jury van de Scriptieprijs oordeelde dat Franklin een innovatief onderzoek heeft uitgevoerd met belangrijke bevindingen. Zijn onderzoek suggereert dat mensen zichzelf in beweging kunnen laten komen met behulp van eenvoudige nudges.

Franklin blikt terug op de fase waarin hij zijn scriptie moest schrijven: “Vanwege persoonlijke omstandigheden moest ik iets later met het project beginnen en vanwege de moeite die het kostte om data te verzamelen en data te analyseren, had ik min of meer nog 5 weken om mijn scriptie te schrijven, wilde ik het op tijd afkrijgen. Het schrijven was dus heel gecondenseerd en eiste veel meer inspanning.”
De jury was van mening dat Franklin’s thesis – naast inhoudelijk vernieuwend – erg goed geschreven, duidelijk en fascinerend is, goed gedoseerd en met een uitstekende beheersing van de Engelse taal. Ondanks de persoonlijke tegenslagen ontving Franklin de tweede prijs van de David van Lennep Scriptieprijs, een meer dan geslaagd resultaat. 

 


Franklin To ontving op 18 juni 2019 de David van Lennep Scriptieprijs voor zijn masterthesis “Self-initiated nudging for physical activity: A diary study.” De scriptie schreef hij vanuit het Department of Psychology Education & Child Studies (DPECS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De David van Lennep Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan maximaal drie uitzonderlijk goede doctoraalscripties op het gebied van de psychologie van beroep, arbeid en organisatie. Een onafhankelijke jury van experts uit het vakgebied beoordeelt de scripties.

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons