Blog: waar heb ik talent voor?

projectgroep Openbaar Ministerie over project VerSterker

Bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland gaat een groep van 15 medewerkers aan de slag met kleine experimenten binnen de NSvP Sterke Punten Challenge. Door het ontwikkelen van de VerSterker willen zij enerzijds dat medewerkers ontdekken welke talenten zij hebben en hen stimuleren deze ook daadwerkelijk in te zetten in hun werk. Anderzijds willen zij dat het binnen de organisatie ‘normaler’ wordt om stil te staan bij wat je goed kan en hierover met elkaar in gesprek te zijn. Vanuit de projectgroep wordt een blog geschreven over het verloop van dit project.


Dinsdag.

IJdok op een druilerige ochtend.

Eerste fase.

Drie maanden geleden zagen we elkaar voor het eerst tijdens de ontwerpsessie in Haarlem. Daar zaten we dan aan een grote, robuuste keukentafel in restaurant Westhoff. Voor een experiment. Over talent. Zo ongrijpbaar nog. Ik wist nauwelijks waar ik aan begon. Na drie uur mijmeren, vertellen, in duo's uiteen gaan en elkaar vragen stellen, ideeën bedenken, opperen en met stiften op memo’s kliederen ontsproot er een plan.

De ‘testers’ gingen met frisse moed terug naar het parket om de maanden erna verschillende experimenten los te laten op de werkvloer. Om te zoeken, wroeten, talent aan te wakkeren. Iedereen heeft het, maar soms is het in de loop der jaren ondergesneeuwd geraakt. Bedekt door een laag routine, de werkdruk, gebrek aan waardering. De bedoeling is om het tij te keren, om het experiment als een Olympisch vuur via alle parketten door het land te laten lopen.

Er zijn verschillende instrumenten om dat aan te pakken. De wijze waarop doet er eigenlijk niet eens toe, iedereen deed iets anders. De gemene deler is simpel en eenduidig. Toon interesse. Geef complimenten. Onderzoek waar iemand blij van wordt. Erken wat iemand lastig vindt. Waardeer. Stimuleer de energie. Vraag naar iets waardoor de ander gaat stralen. Leg de nadruk op datgene waardoor iemand opleeft. Dat komt niet per definitie overeen met iemands expertise of dat waar iemand goed in is. Het heeft zin om iemand iets anders te laten doen.

Vandaag kwamen we weer bijeen voor de eerste resultaten van de experimenten. Stiften flitsen over het flipover papier. De posters hangen we aan de muur. Iedereen doet een pitch. De eerste successen rollen van de band. Eén van de testers, teamleider, heeft de functioneringsgesprekken een verrassende wending gegeven door de focus niet te leggen op ambitie en verbeterpunten, maar juist te vragen naar waar iemand goed in is en hoe dat ingezet kan worden. Door het zwaartepunt te verleggen naar plezier in het werk ontstaan onverwachte gesprekken.

Daarnaast zijn er voorbeelden die zich één op één hebben afgespeeld; A. die met de handen in het haar zit vanwege een rotklus, waarop B. die klus overneemt omdat hij dat lachend in een handomdraai doet. In een andere setting, op managersniveau, legde iemand zonder aarzeling het voorzitterschap van het overleg neer om dat aan een ander toe te bedelen die veel beter gedijde in die rol.

Iedereen kan het talent in een ander wakker schudden. Doe eens gek en vraag deze week aan je buurman of buurvrouw: waar heb ik talent voor?
 

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons