Job crafting op basis van een online feedbackinstrument

Erasmus Universiteit Rotterdam EUR

Deze job craftingmethodiek is gebaseerd op een online feedbackinstrument waarbij medewerkers (digitaal) een aantal vragen beantwoorden en persoonlijke feedback krijgen over hun werksituatie. De methodiek kent drie stappen:

  1. Reflectie op basis van feedback. De methodiek begint met reflectie op de eigen werksituatie door een online feedbackinstrument in te vullen. Na het ontvangen van de feedback wordt de medewerker gevraagd of hij ook van plan is veranderingen in het werk aan te brengen (job-craftingintentie).
  2. Craftingfase: van intentie naar actie. De medewerker krijgt enige tijd om aan de slag te gaan met job crafting. Hij kan aan de hand van de feedback zelf bepalen of en hoe hij job crafting wil toepassen.
  3. Follow-up en nieuwe feedback. Na enkele weken wordt de job-craftingvragenlijst afgenomen om vast te stellen of er daadwerkelijk job crafting heeft plaatsgevonden. Dit wordt vier weken later herhaald en bovendien vult de medewerker opnieuw het online feedbackinstrument in. Hiermee kan de medewerker vaststellen of de job-craftingacties effect hebben gehad.

Meteen naar de online vragenlijst

Deze methodiek kan worden ingezet om werknemers bewust te maken van het niveau van hun taakeisen en hulpbronnen op het werk en van de invloed die ze zelf kunnen uitoefenen om deze te veranderen. Er is een online feedbackinstrument beschikbaar dat medewerkers direct feedback geeft over de hoogte van taakeisen en hulpbronnen en tips geeft hoe het evenwicht tussen taakeisen en hulpbronnen te verbeteren is d.m.v. job craften.

De methodiek is toegepast en geëvalueerd bij een grote internationale organisatie waar plastic verwerkt wordt tot allerlei eindproducten, zoals niet-reflecterende beeldschermen, autoruiten en brillenglazen. Ze is echter toepasbaar en relevant voor elk type organisatie waar werknemers voldoende ruimte hebben om zelf veranderingen/aanpassingen in hun baan aan te brengen.

De methodiek vereist relatief weinig inspanning van anderen dan de werknemer zelf en is blijvend in te zetten in de organisatie tegen relatief lage kosten.

De vragenlijst is op deze site digitaal beschikbaar. De vragenlijst kan door medewerkers digitaal ingevuld worden, waarna feedback direct beschikbaar is.

Meer informatie:
Het feedbackinstrument is ontwikkeld door Maria Tims, Arnold B. Bakker en Daantje Derks van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor meer informatie over het onderzoek of het instrument kunt u contact opnemen met Maria Tims, inmiddels werkzaam aan de VU (M.Tims[at]vu.nl), of met Arnold Bakker (bakker[at]essb.eur.nl) werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Postadres:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Sectie Arbeid- & Organisatiepsychologie
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons