Mooi werk: naar een betere baan zonder weg te gaan

Mooier Werk

Hoe raak je van dat knagende ontevreden gevoel met je werk af zonder meteen naar een andere baan te zoeken? Zonder die wijngaard in Zuid-Frankrijk te beginnen? Met dit praktische boek leer je de lelijke en mooie kanten van je baan beter te verwoorden en te visualiseren. Om van je werk weer Mooi Werk te maken biedt het boek verschillende inzichten om je baan zo te ‘renoveren’ dat die weer bij je past. Mooi Werk neemt je stapsgewijs mee met de principes en toepassingsmogelijkheden van job crafting, een benadering die er vanuit gaat dat iedere baan wel vrijheidsgraden heeft, die het mogelijk maken om zelf aan je werk te sleutelen ofwel te ‘craften’.

Arbeidsmobiliteit laag zeker in tijden van economische recessie
Wisselen van baan geeft een impuls aan leren, maar de arbeidsmobiliteit is bij veel mensen nu eenmaal laag en neemt af als je ouder wordt. In de periode 2003-2009 wisselde jaarlijks gemiddeld 5,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking van baan. Boven de 35 neemt de mobiliteit al sterk af, boven de 50 blijf je meestal zitten waar je zit. Ook de economische situatie is van invloed op baanmobiliteit: in tijden van een economische crisis zit de arbeidsmarkt op slot en veranderen mensen minder snel van baan. Daarom is het van belang ook binnen je baan te zoeken naar nieuwe uitdaging: job crafting maakt dat mogelijk. 

Vier manieren van craften
Luc Dorenbosch onderscheidt vier manieren om te knutselen aan je eigen baan. De eerste is iets toevoegen: dat kunnen nieuwe taken zijn of bijvoorbeeld nieuwe contacten met opdrachtgevers of klanten. De tweede is taken veranderen: taken die je minder goed liggen ruilen voor taken waar anderen een hekel aan hebben. Soms is het niet verstandig om voor zaken waar je moeite mee hebt weg te lopen, maar kan je er juist beter van leren. De derde manier is dan ook is iets oplossen of bijleren: bijvoorbeeld zwakke punten versterken, angsten overwinnen of een misverstand oplossen. De laatste manier tenslotte is ‘afstoten': taken die alleen negatieve energie en ergernis opleveren probeer je af te stoten of te ontwijken.

Praktische oefeningen
Het boek is een werkboek met verschillende praktische oefeningen om te job craften. De oefeningen kun je ook op je computer doen. De inlogcode in het boek geeft toegang tot het online werkboek op www.mooiwerkboek.nl

Over de auteur(s):
Dr. Mark van Vuuren (1975) is universitair docent Organisatiecommunicatie aan de Universiteit Twente. Hij schreef het proefschrift Why Work?, werd op 32-jarige leeftijd verkozen tot beste docent van de universiteit en geeft lezingen in binnen- en buitenland.
Dr. Luc Dorenbosch (1978) studeerde Human Resource Studies en promoveerde aan de Universiteit van Tilburg. Hij werkt momenteel als onderzoeker/adviseur bij TNO Arbeid te Hoofddorp. Hij houdt zich bezig met job crafting als middel om functies te verduurzamen, zodat werknemers langer inzetbaar blijven in hun huidige werk. 

In 2018 verscheen de opvolger van Mooi Werk, namelijk Mooier Werk. Met praktijkinzichten uit dik vijf jaar aan interventietrajecten wordt duidelijk wat het wel en niet oplevert als mensen zelf aan hun taken sleutelen om werk mooier en meer passend te maken. Aangevuld met inzichten uit onderzoek en baananalyses komt dit boek tot de kern van wat smart crafting kan betekenen voor de duurzame inzetbaarheid van mensen in hun baan en de teams waarin ze werken.

Lees ook: Zo houd je lol in je werk zonder van baan te veranderen

Thema's

Onderwerpen

Reacties

hallo, via een collega heb ik jullie boek "Mooi Werk" als e-book gekregen. Deze bevat geen code voor het mooiwerkboek. Kunnen jullie me vertellen hoe ik aan een code kan komen zonder het boek hiervoor aan te schaffen. Met vriendelijke groet, Helma

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons