Dynamische loopbanen. Een kwestie van vooruit kijken.

Dynamische Loopbanen

Hoogleraar organisatiepsychologie Annelies van Vianen schreef op uitnodiging van de NSvP een praktisch, overzichtelijk en wetenschappelijk onderbouwd boek over loopbaanbegeleiding: 'Dynamische loopbanen. Een kwestie van vooruit kijken.' Het boek geeft diepgaande achtergrondinformatie over de psychologische processen die spelen bij het vormgeven van een dynamische loopbaan en is een inspiratiebron voor iedereen die persoonlijk of professioneel verdieping zoekt op het terrein van loopbaanontwikkeling.

Veranderingen in loopbaanbegeleiding en loopbaantheorieën
Van Vianen besteedt in het boek eerst aandacht aan de veranderingen op het gebied van loonbaanbegeleiding. Want loopbanen zijn volop in beweging. Was een (loop)baan eerst iets waarbij de werkgever alles bepaalde en waarbij de baanzekerheid voorop stond, in ruil voor loon, loyaliteit en toewijding. Nu is er meer van belang dan alleen functiespecifieke kennis, en zijn loopbanen onvoorspelbaar geworden. Maar door de veranderingen zijn ook de wetenschappelijk loopbaantheorieën aan het veranderen, evenals de als de rol en inzet van loonbaanbegeleiders. Van Vianen schetst de veranderingen en illustreert die met voorbeelden en wetenschappelijke …

Coaching in plaatst van tests
Ze pleit voor het kiezen voor coaching in plaats van het gebruik van tests. Die voorspellen maar globaal hoe iemand zal functioneren op een plek en geven een beeld van iemand in die fase van zijn leven en loopbaan. Er is veel meer informatie nodig dan de uitslag van die test om een beeld te krijgen van iemands aannames, denkpatronen en reacties op zijn complexe omgeving, schrijf Van Vianen.

Veranderde rol van de loopbaanbeleider
De rol van de loopbaanbegeleider is veranderd: van een inhoudelijke begeleiding, zoals het informeren over beroepen, functies en banen naar een procesbegeleider. En professionele coaching is niet alleen zinvol op het moment van een crisis, het is juist zinvol om al toekomstscenario's te hebben op het moment dat er een crisis is.

Een continu proces van integratie van personen en omgeving
Bij alle stappen in de loopbaan, zegt Van Vianen, streven mensen naar een match tussen zichzelf en een een beroep of baan. Die persoon-omgeving-fit is altijd dynamisch: de persoon kan zich aanpassen aan de omgeving of de omgeving aanpassen aan zijn behoeften.

Bestel het boek

Bekijk de inhoudsopgave

Annelies van Vianen was tot 2010 bijzonder hoogleraar voor de NSvP-leerstoel.
Lees meer over en van Annelies van Vianen op www.innovatiefinwerk of bekijk de lijst met haar publicaties

 

 

 

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons