Werken aan scenario's voor AI en de arbeidsmarkt

Selection Automat (c) Michiel Bunjes

Geautomatiseerd solliciteren: het antwoord op eeuwige sollicitatie-struggles?

Algoritmes die sollicitatiebrieven beoordelen. Voice-assistants die het sollicitatiegesprek overnemen. Het voorspellen van de perfecte kandidaat voor een vacature. De mogelijkheden van AI voor werving en selectie van werknemers lijken eindeloos. Hoe ziet de toekomst van deze ontwikkeling eruit? En hoe faciliteert – of frustreert – AI de diversiteit op de arbeidsmarkt?

De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) organiseerde dinsdag 18 juni het jaarlijkse Omkeerevent in de Metaalkathedraal in Utrecht. Met AI en arbeidsmarkt als thema, draaide deze editie om het verkennen van zowel de kansen als risico's in deze nieuwe ontwikkeling. SETUP presenteerde verschillende scenario's en installaties.

Eén van die installaties was Input≠Output, in 2018 ontwikkeld door Isabel Mager voor SETUP's jaarprogramma over automatische besluitvorming. Als deelnemer kun je voor de camera solliciteren. Tijdens jouw antwoorden analyseert de computer hoe vaak je wegkijkt, of je mondhoeken omhoog of omlaag wijzen, hoe jouw stem in hoogte wisselt en welke stopwoordjes je gebruikt. Anders dan de meeste sollicitatie-software, tonen we die informatie ook direct op het scherm. Dat is confronterend, maar helpt ons ook begrijpen wat dataficatie betekent. Want herken jij je in de percentages die uit het gesprek rollen? Waarschijnlijk niet: menselijke emoties zijn moeilijk te vatten in metingen als '34,7% blij'.

c) Michiel Bunjes

 

Met makers aan de slag

Op deze dag gaven we ook het startsein aan een groep geselecteerde makers uit de NSvP Challenge. De komende maanden gaan zij in vier teams aan de slag met dit thema. De makers komen vanuit allerlei verschillende hoeken: van programmeur tot schrijver van historische romans, en van kostuumontwerper tot cultureel antropoloog. Door het ontwikkelen van installaties, performances en andere werken maken zij tastbaar wat de maatschappelijke gevolgen van AI in de HR-sector (kunnen) zijn. Want erover lezen is één ding, maar de gevolgen worden pas echt invoelbaar als je zelf een door een algoritme aangestuurd sollicitatiegesprek ondergaat. Zou jij bijvoorbeeld nog aangenomen worden voor je eigen baan, als je met deze systemen moet solliciteren? Graag stellen we de makers aan je voor!

Teams Challenge - SETUP foto Michiel bunjes

 

Jeroen de Vos, Joost Helberg & Vincent Hoenderop

Dit team – bestaande uit Jeroen de Vos (cultureel antropoloog), Joost Helberg (programmeur) en Vincent Hoenderop (ontwerper) – beet zich een maand voor het event al vast in de mogelijkheden van voice-assistants binnen het sollicitatiegesprek. Door onder andere interviews met HR-managers onderzochten ze het belang en de werking van het sollicitatiegesprek. Dat leidde tot een voice-assistant die volgens de STAR-methode competenties in de deelnemer herkent.

De Selection Automat stelt een aantal vragen over hoe je in het verleden in bepaalde situaties hebt gehandeld. Na het gesprek rolt er een label uit het apparaat, die je vertelt of je geschikt of ongeschikt bevonden bent. Door met een elektronische stem door een ouderwetse telefoonhoorn te praten, word je eindelijk echt op jouw kwaliteiten beoordeeld, en niet op visuele kenmerken, stopwoordjes of andere irrationele tekortkomingen. Eindelijk een sollicitatiemethode die vrij is van vooroordelen... of toch niet? De Selection Automat wordt deze zomer doorontwikkeld en samen met de drie andere werken in november tentoongesteld.

The Selection Automat. Foto: Michiel Bunjes

 

Ewoud Kieft & FRONT404

Ewoud Kieft is schrijver en muzikant. Hij schreef onder andere Oorlogsenthousiasme (2015), Het Verboden Boek (2017) en was vast medewerker van NRC-Boeken. Momenteel werkt hij aan zijn eerste (toekomst)roman, over het leven met alomtegenwoordige kunstmatige intelligentie, die in het voorjaar van 2020 verschijnt. Hij werkt samen met Thomas voor ‘t Hekke en Bas van Oerle – samen het kunstenaarsduo FRONT404. Ze maken voornamelijk interactieve installaties, waarbij ze met laagdrempelige en directe interactie mensen op innovatieve en speelse wijze proberen te bereiken.

Eline Hesse & Tessel Brühl

Eline Hesse is een design researcher, filmmaker en kunstenaar. Ze onderzoekt culturele bubbels en stelt vragen om de status quo uit te dagen. In 2014 studeerde ze af bij de Design Academy in Eindhoven met de performance The CreActivist over creatief activisme. Sindsdien werkt ze aan de documentaire 'Petrol Dollars for a Different Engine'. Ze werkt samen met Tessel Brühl. Haar werk bevindt zich tussen kostuumontwerp en performance. Tessel wil communicatie fysiek maken en speelt met het spanningsveld tussen fantasie en functionaliteit.

Ruben van de Ven & Merijn van Moll

Mediakunstenaar Ruben van de Ven onderzoekt hoe menselijke concepten worden getransformeerd in hun digitalisering. In het collectieve project Plotting Data onderzoekt hij hoe fictie een middel kan zijn om frictie en affectieve waarden in data bloot te leggen. Hij werkt samen met Merijn van Moll, grafisch ontwerper die dit jaar afstudeert aan de opleiding illustratie aan de HKU. Merijn wil vragen oproepen over de manier waarop we als mensen willen samenwerken met machines.

 


Dit artikel verscheen op 10 juli 2019 op de website van SETUP Medialab en is integraal overgenomen. 

Thema's

Onderwerpen

Sprekers en experts

Laura Lamers

Inclusief Platformwerk: drie initiatieven, een veelvoud aan inzichten

Hoe maken we beter gebruik van de potentiële meerwaarde van online arbeidsplatforms voor een meer inclusieve arbeidsmarkt? Die vraag stond centraal in de ‘challenge Inclusief Platformwerk’ van NSvP en SBCM, van waaruit drie initiatieven (KlusCV, CurrentWerkt! en LaNSCO United) kansen en obstakels hebben verkend. 
De presentatie van Laura biedt een kijkje in de lessen die zijn opgedaan in het monitoren van de drie challenge initiatieven. Specifiek wordt ingegaan op de kansen van platformwerk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, en de rol die platformtechnologie kan spelen om kansen voor inclusie te vergroten. Hiermee biedt de presentatie een eerste indruk van de inzichten die worden gedeeld in het boek ‘Inclusief Platformwerk’. 

Laura Lamers is PhD onderzoeker aan de Universiteit Twente, faculteit Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences. Haar focus ligt op het snijvlak van technologie en samenleving, meer specifiek menselijke waardigheid. 

Niels Arntz

In een vraaggesprek met Luc Dorenbosch (NSvP) zet Niels uiteen hoe hij als platformondernemer in Nederland aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen platformwerk. Hoe luister je als platform naar de mensen die via je platform werken? Wat kunnen samenwerkingen tussen platforms en overheid opleveren? Wat denkt Niels over de kans van slagen van platformwerk, ook als mensen niet geheel zelfstandig kunnen werken? Kan het breder of anders dan nu het geval is? Hoe hij zou willen dat het debat over platformwerk gevoerd zou worden voor meer innovatie op de arbeidsmarkt? 

Niels Arntz is medeoprichter van horecaplatform Temper.

Muriel Serrurier Schepper

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Marjolein Grootjen)

In deze sessie ontdekken we hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om zichzelf opnieuw te positioneren op de arbeidsmarkt door middel van data labeling in een kantooromgeving. Onder de begeleiding van een deskundige jobcoach werken ze in het AI Annotatie Lab aan hun vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling om zo de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Tijdens de sessie wordt uitgelegd hoe dit project tot stand is gekomen en wat de werkzaamheden precies inhouden. 
Deze sessie biedt een inspirerend verhaal over hoe een nieuw soort werk kan bijdragen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Kom langs en laat je inspireren!

Muriël Serrurier Schepper is zelfstandig ondernemer, expert in data en artificial intelligence met een achtergrond in arbeids- en organisatiepsychologie. Zij is auteur van het boek Artificial Intelligence In Actie en leidt het AI Annotatie Lab.  

Marjolein Grootjen

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Muriel Serrurier Schepper)

Als jobcoach bij het AI Annotatie Lab vanuit Regio Gooi en Vechtstreek begeleidt Marjolein de kandidaten die zichzelf hebben aangemeld of aangemeld zijn vanuit de verschillende gemeenten. In een traject van 6 maanden vanuit een veilige werkomgeving gaat zij samen met de kandidaat de werknemers- en sociale vaardigheden trainen. Zo komt de kandidaat erachter wat zijn intrinsieke motivatie is om te gaan werken. Tijdens deze sessie deelt ze haar persoonlijke ervaringen en laat ze zien hoe ze deelnemers stap voor stap helpt om verder te komen. Ook wordt besproken waarom dit werk bij uitstek geschikt is voor bepaalde doelgroepen.

Marjolein Grootjen is jobcoach bij WerkgeversServicepunt Regio Gooi en Vechtstreek.

Muriel en Marjolein doen samen 1 sessie

Jessica de Ruijter - Lansco

Platformwerk opzetten vanuit de coöperatieve gedachte

(duopresentatie met Leo Beekmans)

Hoe kan werken vinden via een platform nieuwe kansen bieden voor participatie en inclusie? 
In deze inspiratiesessie komen twee voorbeelden voorbij hoe de platformtechnologie vanuit de coöperatieve gedachte wordt ingezet om mensen met een uitkering te helpen met het verkrijgen van nieuwe opdrachten en werkzaamheden. Leo Beekmans van BridgeWorks en Jessica de Ruijter van LaNSCO United vertellen waarom zij deze platformen hebben opgezet, wie zij daarmee bereiken en welke nieuwe kansen deze platformen bieden voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ook gaan ze in op hoe zo’n platform werkt in samenwerking met een sociale coöperatie, en wat hun ervaringen en geleerde lessen zijn.

Jessica de Ruijter is directeur van LaNSCO en medeoprichter van sociale coöperatie de Blauwe Paraplu.

Leo Beekmans

(duopresentatie met Jessica de Ruijter)

Leo Beekmans is arbeidsdeskundige, re-integratieconsulent, coach bij WerkmansMobiliteit en bij BridgeWorks

Robbert Boonk

Het beste wat je iemand kunt geven is een kans!

(duopresentatie met Laurens Waling)

Een matching platform voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - zonder de oneerlijke concurrentie van mensen zonder beperking. Een matching platform waar werkgevers hun vacature en hun organisatie moeten toetsen op beperkende factoren. Alleen zo ontstaan er matches zonder beperkingen. Robbert Boonk ontwikkelde dit initiatief samen met vijf internationale partners, en inmiddels is het systeem bijna operationeel. In hun zoektocht kwamen ze het hightech platform van 8Vance tegen, waar matches worden gemaakt met behulp van Artificial Intelligence (AI). Kandidaten maken een zogenaamd ‘Ability Profile’ aan en dat doet de werkgever ook voor zijn vacature. 

Het systeem Work 4 Everyone is bijna klaar. In deze sessie laat Robbert Boonk aan de hand van de proefversie alvast zien hoe het werkt. Robbert en Laurens vertellen wat het is, hoe het werkt en wat de impact hiervan kan zijn. 

Robbert Boonk is directeur van de PHH Academie (opleider van gecertificeerde jobcoaches) en mede-initiator van matching platform Work 4 Everyone.

Laurens Waling

(duopresentatie met Robbert Boonk)

Laurens Waling is organisatievernieuwer en Chief Evangelist bij 8vance Matching Technologies.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons