Robots moeten werken, mensen leven: Saskia Nijs over de toekomst van tech & HR

Saskia Nijs Sonia Sjollema David van Lennep Keynote Arnhem

Terugkijken 2e David van Lennep Keynote

De tweede David van Lennep Keynote werd op vrijdag 8 april 2022 in het auditorium in Rozet, Arnhem gegeven door HR x Tech omnivoor Saskia Nijs. Dat zij er zelf niet fysiek bij kon zijn maar haar keynote voor een goed gevulde zaal in Arnhem gaf terwijl zij zelf groots op het scherm te zien was, onderstreepte eigenlijk alleen maar haar punt. Nijs' betoog ging namelijk over de toekomst van werk en hoe technologie kan helpen om ons volledige potentieel te bereiken.

Al sinds 2003 is Saskia Nijs bezig met de rol van technologie in toekomst van werk en zo leidt ze dan ook de keynote in met haar motto: Robots moeten werken, mensen moeten leven. Dit betekent niet dat mensen moeten stoppen met werken, want mensen halen veel waarde en betekenis uit werk. Technologie zou echter bepaalde taken van ons over moeten nemen zodat wij ons kunnen focussen op de dingen die waardevol voor ons zijn. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat 70% van de medewerkers aangeeft dat ze niet hun volledige potentieel kunnen inzetten in hun werk. Door technologie voor ons te laten werken zou er meer tijd over zijn voor vernieuwing en voor aandacht naar medewerkers en klanten. Op deze manier kunnen de 21e eeuwse vaardigheden van creativiteit, kritisch denken, samenwerken, communicatie en burgerschap ook beter geïntegreerd worden in werk.

   

Verder pleit Nijs voor de introductie van de chief human & tech officer; een combinatie van een HR- en een IT-manager om deze toekomst van waardevol werk mogelijk te maken. Ook kunnen we nog veel meer experimenteren; bijvoorbeeld met een 6-urige werkdag omdat deze net zo nuttig blijkt te zijn als een 8-urige werkdag, en met de inrichting van hybride werken. Om dit alles te kunnen realiseren hebben we volgens Nijs één ding echt nodig: verbeeldingskracht. Met de opkomst van steeds nieuwere technologie zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Als we open blijven nadenken over hoe we willen dat de toekomstige arbeidsmarkt eruit ziet, moet het mogelijk zijn om technologie in te zetten om betekenisvol werk te creëren.
 

Kijk de hele keynote door Saskia Nijs hier terug: 

 

 

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons