Vier Platen Vijftien Verhalen

Hella Haasse, Simon Carmiggelt, J.C. Bloem, Lucebert, twee beeldend kunstenaars en negen andere veelbelovende auteurs doen in de jaren vijftig mee aan een experiment op het snijvlak van literatuur en psychologie. De opdracht: schrijf een verhaal aan de hand van vier afbeeldingen van de Vier Platen Test.

De wereld van werk een beetje mooier maken

Marise Born

Werk staat vaak synoniem voor het hebben van een betaalde baan, een functie. Maar werken staat voor iets veel breders: dat gaat om ons dagelijks bestaan en raakt aan vragen over gevoelens van zinvolheid en het ontplooien van onze talenten.

Afscheid Alex Bunjes als bestuursvoorzitter NSvP

Alex Bunjes Marise Born Joost Belinfante

Tijdens een feestelijke borrel met muziek van Joost Belinfante vond na afloop van de Kompasmiddag van 17 november het afscheid plaats van Alex Bunjes als bestuursvoorzitter van de NSvP.

Scriptieprijswinnaars 2014

Scripties over psychopathisch leiderschap, start- en stopcontrole als selectie instrument en het nut van leer- en streefdoelen winnen prijs. Met een sterk ethische bedrijfscultuur minder last van de negatieve effecten van psychopathisch leiderschap. Testen op start- en stopcontrole lijkt nuttig selectie-instrument te zijn. En leer-toenaderingsdoelen zijn goed voor het vertrouwen in de eigen bekwaamheid.
Dat zijn drie belangrijke bevindingen uit de winnende scripties David van Lennepscriptieprijs 2014.

Goede voornemens en ACT

nieuwjaarsoverdenking Sonia Sjollema

Goede voornemens zijn het begin zijn van persoonlijke ontwikkeling. Zelf heb ik er natuurlijk ook één: Leven met meer lef! Maar dan hoor ik al weer dat stemmetje in mijn hoofd, dat me onnodig zenuwachtig maken en me achteraf genadeloos op al mijn fouten wijst. En die helpt me niet om tot een goede presentatie te komen.  Hoe kom ik er vanaf? Ik ga hiervoor inspiratie halen uit de Acceptance en Committent Therapie (ACT). 

Eerlijk zullen we alle delen, of toch niet?

Sonia Sjollema

De laatste jaren staan de kranten vol over de opkomst van de deeleconomie. Het gaat om mensen en bedrijven die peer-to-peer via digitale platforms vraag en aanbod bij elkaar brengen. In het begin sprak de ontwikkeling aan, omdat er vaak een ideële gedachte achter zat. Het was een democratische beweging die oude bedrijven, waarin het vertrouwen sinds de economische crisis gedaald was, buiten spel wist te zetten. Maar hoe verstorend is die nieuwe deeleconomie voor de arbeidsmarkt? Wat zijn de gevolgen voor de kloof tussen arm en rijk?

Feilbaar maakt veilig. Het effect van Team Resource Management op de cultuur van een intensive care (2010)

Karien Hammink onderzocht een thema dat elke dag wel in het nieuws komt: de soms grote fouten die organisaties en hun medewerkers en managers maken.  Na elke grote fout zijn politiek en media er vaak als de kippen bij om te roepen dat er gestraft moet worden. Barbertje moet hangen, zo is de common sense. Hammink concludeert uit haar onderzoek binnen een Intensive Care afdeling van een ziekenhuis juist het tegenovergestelde. Fouten moet je niet bestraffen, maar ervan leren. Teams die dat doen, worden steeds beter, waardoor de veiligheid voor – in dit geval – patiënten toeneemt.

Scripties over stresshantering, innovatiekracht en leeftijdsdiscriminatie winnen David van Lennepprijs

Prijswinnaars David van Lennep Scriptieprijs 2013. Conclusies van de prijswinnende scripties: "Beter in je vel door het accepteren van negatieve emoties" (Katharine Kuba) en "Vacatureteksten met leeftijdsonderscheid leiden tot een voorkeur voor de jongere kandidaat" (Anne Wouters-Megens). En Ann-Cathrin Starke onderzocht de invloed van de persoonlijke waarden van CEO's op innovatief werkgedrag van medewerkers.

Uitreiking David van Lennep Scriptieprijs 2013 en debat: Werken in de 21e eeuw

Jaarlijks reikt de NSvP de David van Lennep Scriptieprijs uit. Het gaat om een prestigieuze prijs die wordt toegekend voor uitzonderlijk goede doctoraalscripties/master theses op het gebied van de psychologie van arbeid en organisatie. Voorafgaand is er een debat met het thema Werken in de 21e eeuw. Geïnteresseerden en relaties van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek zijn van harte uitgenodigd om deze feestelijke middag bij te wonen.

David van Lennep Scriptieprijs 2012: Hoge onderzoekskwaliteit en maatschappelijke relevantie bij winnende master theses

winners david van lennep scriptieprijs 2012

Hoe vergroot jobcrafting de adaptieve prestaties van medewerkers? Hoe vergroot mindfulness de mentale belastbaarheid van medewerkers? En draagt behulpzaamheid op het werk bij aan de kwaliteit van het gezinsleven? Dat zijn de centrale vragen van de drie winnende Master Theses die door de NSvP beloond zijn met de David van Lennep Scriptieprijs 2012. 

Sprekers en experts

Laura Lamers

Inclusief Platformwerk: drie initiatieven, een veelvoud aan inzichten

Hoe maken we beter gebruik van de potentiële meerwaarde van online arbeidsplatforms voor een meer inclusieve arbeidsmarkt? Die vraag stond centraal in de ‘challenge Inclusief Platformwerk’ van NSvP en SBCM, van waaruit drie initiatieven (KlusCV, CurrentWerkt! en LaNSCO United) kansen en obstakels hebben verkend. 
De presentatie van Laura biedt een kijkje in de lessen die zijn opgedaan in het monitoren van de drie challenge initiatieven. Specifiek wordt ingegaan op de kansen van platformwerk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, en de rol die platformtechnologie kan spelen om kansen voor inclusie te vergroten. Hiermee biedt de presentatie een eerste indruk van de inzichten die worden gedeeld in het boek ‘Inclusief Platformwerk’. 

Laura Lamers is PhD onderzoeker aan de Universiteit Twente, faculteit Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences. Haar focus ligt op het snijvlak van technologie en samenleving, meer specifiek menselijke waardigheid. 

Niels Arntz

In een vraaggesprek met Luc Dorenbosch (NSvP) zet Niels uiteen hoe hij als platformondernemer in Nederland aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen platformwerk. Hoe luister je als platform naar de mensen die via je platform werken? Wat kunnen samenwerkingen tussen platforms en overheid opleveren? Wat denkt Niels over de kans van slagen van platformwerk, ook als mensen niet geheel zelfstandig kunnen werken? Kan het breder of anders dan nu het geval is? Hoe hij zou willen dat het debat over platformwerk gevoerd zou worden voor meer innovatie op de arbeidsmarkt? 

Niels Arntz is medeoprichter van horecaplatform Temper.

Muriel Serrurier Schepper

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Marjolein Grootjen)

In deze sessie ontdekken we hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om zichzelf opnieuw te positioneren op de arbeidsmarkt door middel van data labeling in een kantooromgeving. Onder de begeleiding van een deskundige jobcoach werken ze in het AI Annotatie Lab aan hun vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling om zo de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Tijdens de sessie wordt uitgelegd hoe dit project tot stand is gekomen en wat de werkzaamheden precies inhouden. 
Deze sessie biedt een inspirerend verhaal over hoe een nieuw soort werk kan bijdragen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Kom langs en laat je inspireren!

Muriël Serrurier Schepper is zelfstandig ondernemer, expert in data en artificial intelligence met een achtergrond in arbeids- en organisatiepsychologie. Zij is auteur van het boek Artificial Intelligence In Actie en leidt het AI Annotatie Lab.  

Marjolein Grootjen

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Muriel Serrurier Schepper)

Als jobcoach bij het AI Annotatie Lab vanuit Regio Gooi en Vechtstreek begeleidt Marjolein de kandidaten die zichzelf hebben aangemeld of aangemeld zijn vanuit de verschillende gemeenten. In een traject van 6 maanden vanuit een veilige werkomgeving gaat zij samen met de kandidaat de werknemers- en sociale vaardigheden trainen. Zo komt de kandidaat erachter wat zijn intrinsieke motivatie is om te gaan werken. Tijdens deze sessie deelt ze haar persoonlijke ervaringen en laat ze zien hoe ze deelnemers stap voor stap helpt om verder te komen. Ook wordt besproken waarom dit werk bij uitstek geschikt is voor bepaalde doelgroepen.

Marjolein Grootjen is jobcoach bij WerkgeversServicepunt Regio Gooi en Vechtstreek.

Muriel en Marjolein doen samen 1 sessie

Jessica de Ruijter - Lansco

Platformwerk opzetten vanuit de coöperatieve gedachte

(duopresentatie met Leo Beekmans)

Hoe kan werken vinden via een platform nieuwe kansen bieden voor participatie en inclusie? 
In deze inspiratiesessie komen twee voorbeelden voorbij hoe de platformtechnologie vanuit de coöperatieve gedachte wordt ingezet om mensen met een uitkering te helpen met het verkrijgen van nieuwe opdrachten en werkzaamheden. Leo Beekmans van BridgeWorks en Jessica de Ruijter van LaNSCO United vertellen waarom zij deze platformen hebben opgezet, wie zij daarmee bereiken en welke nieuwe kansen deze platformen bieden voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ook gaan ze in op hoe zo’n platform werkt in samenwerking met een sociale coöperatie, en wat hun ervaringen en geleerde lessen zijn.

Jessica de Ruijter is directeur van LaNSCO en medeoprichter van sociale coöperatie de Blauwe Paraplu.

Leo Beekmans

(duopresentatie met Jessica de Ruijter)

Leo Beekmans is arbeidsdeskundige, re-integratieconsulent, coach bij WerkmansMobiliteit en bij BridgeWorks

Robbert Boonk

Het beste wat je iemand kunt geven is een kans!

(duopresentatie met Laurens Waling)

Een matching platform voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - zonder de oneerlijke concurrentie van mensen zonder beperking. Een matching platform waar werkgevers hun vacature en hun organisatie moeten toetsen op beperkende factoren. Alleen zo ontstaan er matches zonder beperkingen. Robbert Boonk ontwikkelde dit initiatief samen met vijf internationale partners, en inmiddels is het systeem bijna operationeel. In hun zoektocht kwamen ze het hightech platform van 8Vance tegen, waar matches worden gemaakt met behulp van Artificial Intelligence (AI). Kandidaten maken een zogenaamd ‘Ability Profile’ aan en dat doet de werkgever ook voor zijn vacature. 

Het systeem Work 4 Everyone is bijna klaar. In deze sessie laat Robbert Boonk aan de hand van de proefversie alvast zien hoe het werkt. Robbert en Laurens vertellen wat het is, hoe het werkt en wat de impact hiervan kan zijn. 

Robbert Boonk is directeur van de PHH Academie (opleider van gecertificeerde jobcoaches) en mede-initiator van matching platform Work 4 Everyone.

Laurens Waling

(duopresentatie met Robbert Boonk)

Laurens Waling is organisatievernieuwer en Chief Evangelist bij 8vance Matching Technologies.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons