Winnaars David van Lennep Scriptieprijs 2011

Creativiteit bij musici, het nut van vakantie als oplaadmoment en de rol van een leidinggevende in een cross-functioneel team. De drie winnende Master Theses die door de NSvP beloond worden met de David van Lennep Scriptieprijs hebben alle drie een link met innovatie en creativiteit. Inge Wolsink richtte zich op de invloed van ‘Working Memory Capacity’ op de creativiteit bij musici. Jennifer Reinders stelt door middel van wetenschappelijk onderzoek het nut van vakantie vast als oplaadmoment voor creativiteit, gezondheid en welbevinden. Jeroen Schilderman vindt uit dat het geloof van de leidinggevende in de toegevoegde waarde van diversiteit bepalend is voor de creativiteit van cross-functionele teams.

Zijn musici met een groter Working Memory Capacity creatiever?
De eerste prijs gaat naar Inge Wolsink van de  Universiteit van Amsterdam voor haar masterscriptie: ‘The Merits of Attention Control in Musical Creativity’. Inge onderzocht de invloed van ‘Working Memory Capacity’ op de ontwikkeling van creativiteit. Zij heeft dat gedaan door 32 cellisten, professionele studenten of goede amateurs, uit te nodigen drie opeenvolgende improvisaties te spelen van drie minuten. Een onafhankelijke jury beoordeelde vervolgens of er bij de drie improvisaties sprake was van een toe- of afnemende creativiteit. Uit het onderzoek blijkt dat musici met een grotere  ‘Working Memory Capacity’ bij elke opvolgende improvisatie creatiever werden, terwijl de musici met een lagere ‘Working Memory Capacity’ minder creatief werden en meer moeite hadden zich aan de opdrachten te houden. De gepresenteerde uitkomsten zijn van belang voor innovatievraagstukken en maken ook nieuwsgierig of het gebruik van het ‘Working Memory’ ontwikkeld of getraind kan worden.
Lees de scriptie The Merits of Attention Control in Musical Creativity  (pdf)

Wat is het nut van vakantie?
De tweede prijs is voor: Jennifer Reinders van de Radboud Universiteit Nijmegen met haar scriptie  ‘You want to be happier, healthier and more creative? Take a vacation! Influences of a long summer vacation on health, well-being and creativity!’ Jennifer Reinders gaat in haar onderzoek in op een interessant en maatschappelijk relevant onderwerp: het nut van vakantie. Vakanties zijn er niet voor niets, zo blijkt uit haar onderzoek. Als oplaadmomenten zijn ze essentieel. Een groep van 60 mensen werd voor, gedurende en na hun vakantie onderzocht. Er zijn maar liefst 12  meetmomenten geweest, waarbij de vakantiegangers via een mobiele telefoon vragen van de onderzoekster beantwoorden. Jennifer eindigt haar scriptie welgemeend en via haar werk evidence based advies: als je gelukkiger wilt worden, gezonder en creatiever, ga dan met vakantie. Lees You want to be happier, healthier and more creative? Take a vacation! (pdf)

Welke leidinggevenden halen de meeste creativiteit uit diverse teams?
De derde prijs gaat naar ‘How can a team leader influence performance in a cross-functional team? The effects of diversity belief and conflict management’, door Jeroen Schilderman van de Technische Universiteit Eindhoven. Gedragingen van leiders, zowel in termen van geloof in de zaak als in het vermogen conflicten te managen, blijken zeer relevant voor het daadwerkelijk optreden van winst van diversiteit. In de scriptie van Jeroen Schilderman gaat het specifiek over diversiteit in termen van disciplinaire of cross-functionele achtergrond. Veel organisaties maken gebruik van cross-functionele teams bij het ontwikkelen van nieuwe producten, met wisselend resultaat. Schilderman toont aan dat de diversity beliefs van een leidinggevende (geloof in de bruikbaarheid van functionele diversiteit of niet) van doorslaggevende betekenis is in het faciliteren van positieve resultaten in diverse teams via vermindering van intra-groep conflict. Met andere woorden een leidinggevende met positieve diversity beliefs levert een betere teamprestatie met zijn of haar team in vergelijking tot leiders met meer negatieve diversity beliefs. 
Lees How can a team leader influence performance in a cross-functional team? The effects of diversity belief and conflict management. (pdf)

David van Lennep Scriptieprijs
De David van Lennep scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) voor de drie beste master-theses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie. Een onafhankelijke jury, die bestond uit prof.dr. Nol Groot, mw. dr. Annet de Lange en mw. prof.dr. Anneke van Doorne-Huiskes, maakte op 9 maart de winnaars bekend.

Overige genomineerden voor de David van Lennep scriptieprijs waren:

Christiane Niess, I am what I am – whether you watch me or not: The effects of Impression Management Tactics on performance Ratings in an Assessment Center, Universiteit van Amsterdam, Arbeids- en Organisatiepsychologie.

Sophie Janssen, Leiderschap & Innovatief Werkgedrag, Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Nora El Maanni, Existential concerns at work. Evaluation of an organizational model, Universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Patrick Emmen, Person-Fit in personality data, Vrije Universiteit Amsterdam, Sociale en Organisatiepsychologie.

Truuske van den Berg, Organizational welfare: The importance of self-control to human capital management, Vrije Universiteit Amsterdam, Sociale en Organisatiepsychologie.

Odin van Doorn, Cyberloafing: A Multi-dimensional construct placed in a theoretical framework, Technische Universiteit Eindhoven, Human Performance Management.

Nadia Rida, State Well-Being, Personality, and Off-Job Activities: a Diary Study, Erasmus Universiteit Rotterdam, Instituut voor Psychologie.

Nahymja Nijhuis, Inzetbaarheid, een zaak om je voor in te zetten. Zijn motivatie en werkgerelateerd welbevinden enerzijds en subjectieve inzetbaarheid anderzijds gerelateerd, Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen.

Jorg Damen, Pensioenintenties van oudere werknemers: denken aan de toekomst of het verleden?, Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen.

 

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons