Vier Platen Vijftien Verhalen

Mooi vormgegeven boek over een fascinerend project

Hella Haasse, Simon Carmiggelt, J.C. Bloem, Lucebert, twee beeldend kunstenaars en negen andere veelbelovende auteurs doen in de jaren vijftig mee aan een experiment op het snijvlak van literatuur en psychologie. De opdracht: schrijf een verhaal aan de hand van vier afbeeldingen van de Vier Platen Test.

Het resultaat van dit experiment: een unieke verzameling korte verhalen, gedichten en bespiegelingen die nu door de NSvP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) in Vier Platen Vijftien Verhalen voor het eerst is gepubliceerd. De oorspronkelijke vertellingen zijn voor het boek aangevuld met wetenswaardigheden over de schrijvers en de totstandkoming van de verhalen. Wat was het doel van de Vier Platen Test volgens de bedenker (en NSvP-oprichter) David van Lennep? En waarom gaf psycholoog en handschriftenexpert Manuel van Loggem de auteurs deze schrijfopdracht?

Achter in het boek staan de originele handschriften van de schrijvers en kunstenaars, die indertijd veelal aan het begin van een veelbelovende carrière stonden. Drie van hen (Bloem, Roland Holst en Van Vriesland) waren al literair actief sinds de jaren 1920.
De inleiding van deze uitgave is van de hand van Alex Bunjes - lange tijd als bestuursvoorzitter verbonden aan de NSvP - en Sonia Sjollema, directeur van de stichting. Zij deden onderzoek naar de achtergronden van Van Loggem, zijn ambities en mogelijke onderliggende drijfveren voor dit project.
De prachtige illustraties zijn ontworpen en gemaakt door Studio Het Paradijs.

 

Het boek kost € 24,99 en is verkrijgbaar via de boekhandel.
ISBN: 9 789082 420272

 

*** De Vier Platen Test is nu als psychologisch test-instrument wetenschappelijk achterhaald. De verhalen in Vier Platen Vijftien Verhalen zijn dan ook vooral een ode aan de verbeeldingskracht én een voor velen verrassende bron van handgeschreven verhalen van bekende auteurs. Een mooi geschenk voor wie houdt van Nederlandse literatuur én interesse heeft in de psychologie!


           

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons