Natuurlijk Werken: stap uit het keurslijf
Natuurlijk werken. De een denkt dan aan werken in de natuur, in de frisse buitenlucht. De ander aan een natuurlijke vorm van werken, dicht bij jezelf, vanuit je talenten en op een manier die 100 % bij je past. En of dat nu binnen is of buiten, dat maakt niet uit. Het is werken in de flow, waarbij het beste uit jou naar boven komt en je een waardevolle (mede-) werker bent.
Maakonderwijs voor docenten en leerlingen
"Wereldwijd gezien doen onze basisscholen het hartstikke goed. Maar leerlingen vaardigheden aanleren voor toekomstige beroepen… daarmee is het belabberd gesteld. De 21e eeuw met al zijn digitalisering en technologisch vernuft is al een flink eind op streek, maar het reguliere onderwijs haakt daar nog veel te weinig op aan. Zeker scholen in achterstandsbuurten." Aan het woord is Sacha van Tongeren van Maakplaats 021, de plek waar kinderen op een plezierige manier kennismaken met nieuwe technologieën.
Maakplaats 021 Fellowship
Leren door te maken, dat is het principe waar het programma ‘Maakplaats 021’ op inzet. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Waag Society, Pakhuis de Zwijger en de Hogeschool van Amsterdam gaan de komende jaren in verschillende wijken in Amsterdam gezamenlijk maakplaatsen realiseren met een educatief programma. Uniek is de verbinding tussen het binnenschoolse en buitenschoolse educatieve aanbod. Het is onmogelijk om de 21e eeuwse leerlingen te onderwijzen als je zelf niet in deze eeuw geleerd hebt. Daarom worden docenten gedurende een bepaalde tijd als ‘fellow’ aan de maakplaatsen gekoppeld. Zij specialiseren zich in ‘maakonderwijs’ en 21st century skills.
Challengeprijzen 2016: meer kansen voor jongeren
Dinsdag 7 juni reikte de NSvP tijdens het OmkeerEvent 2016 drie Challengeprijzen uit aan inspirerende initiatieven die moeten bijdragen aan meer kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt van morgen. De winnaars ontvangen ieder een subsidie van 30.000 euro om hun plannen werkelijkheid te laten worden.
Boven het maaiveld. Pionieren naar Nieuw Organiseren in de gemeente
“Ik ben boven het maaiveld gekomen. Daar ben ik trots op, het betekent dat onze aanpak, resultaten en ideeën over de rol van de gemeente in de veranderende samenleving gehoord worden. Het betekent ook dat ik meer vragen en kritiek krijg.” Aan het woord is Christian Voortman, senior beleidsadviseur ruimte en economie bij de gemeente Zwolle, over hoe hij in de praktijk bijdraagt aan Nieuw Organiseren binnen de gemeente.
Zes criteria voor samenwerken
Saskia Nijs over de zes belangrijkste criteria bij samenwerken. "Samenwerken is geen doel op zich, maar een methode om samen iets neer te zetten." Saskia Nijs is adviseur en onderzoeker, verbonden aan de VU in Amsterdam, columnist voor het FD en partner van een adviesbureau.
‘Iedereen weet iets wat een ander nog niet weet’
Afgelopen zomer meldde Marjon van Gelderen, HRM’er bij de Nationale Politie haar organisatie aan voor het Deellfestival. “Bij de politie werken we aan een meer wendbare en flexibele organisatie. Ik zelf hou van veranderen door dingen uit te proberen, en dat wordt volgens mij ook de nieuwe manier om bij de tijd te blijven.
Anders werken. De wereld verbeteren met een boek
Over methodes en systemen die werken anders en beter maken zijn al talloze managementboeken verschenen. De samenstellers van "Anders Werken. Vijftig verhalen over sociale innovatie" kozen voor een heel andere benadering. Zij laten professionals aan het woord over de praktijk van alledag, in vijftig ‘uit het leven gegrepen’ verhalen in een (elektronisch en papieren) boek. Dat anders werken dringend nodig is blijkt duidelijk uit de verhalen.
Wat gebeurt er onder het oppervlak? Macht, conflict en de prestatie van medische actieteams
In medische actieteams (reanimatieteams, ok-teams, trauma-opvangteams) moeten verstoringen van goed teamwerk zoveel mogelijk voorkomen worden vanwege de levensbedreigende consequenties die er mee verbonden zijn. Bijzonder aan medische actie teams is het feit de samenstelling van deze teams wisselt.
Boek over Het Nieuwe Organiseren (HNO) komt tot stand door HNO
“De wereld verandert in rap tempo. Net als de manier van communiceren. Toch richten we organisaties nog steeds in volgens de principes van Scientific Management van Frederick Winslow Taylor. Gedachtegoed dat meer dan 100 jaar oud is. Dat moet anders kunnen. Het Nieuwe Organiseren is kennis delen, co-creatie, gelijkwaardigheid en open communicatie.