Vijf vragen aan Annabel Pieren, bedenker ‘Open to Volunteer’ voor LinkedIn

"Ik had er niet bij stilgestaan dat LinkedIn ook geschikt is om vrijwilligerswerk te vinden"

Hoe komen we voorbij de grenzen om werken in breder belang te stimuleren? Dat begint bij het kunnen afgeven van het signaal dat je een meer maatschappelijke bijdrage zou willen leveren. Betaald of vrijwillig. Hoe maak je dat zichtbaar? En hoe zouden organisaties je kunnen vinden op je motivatie om te werken in breder belang? LinkedIn is het grootste professionele carrière platform, maar je kunt maar moeilijk aangeven dat je openstaat voor iets maatschappelijks te doen naast je baan. Iets dat niet meteen in lijn ligt met je huidige skills en loopbaanpad. Annabel Pieren vond dat ook een gebrek van het digitale platform en stapte naar LinkedIn met een nieuw idee. 
 

Zoekend naar leuk vrijwilligerswerk plaatste Annabel Pieren een bericht op LinkedIn. Dat werkte zo goed dat ze het platform vroeg om via het frame 'Open to Volunteer' het vinden van vrijwilligers en vrijwilligerswerk voor iedereen makkelijker te maken. Ze pitchte het idee bij de directeur van LinkedIn Benelux af, die enthousiast reageerde en het doorzette in zijn organisatie. 

Wie is Annabel Pieren?
“Ik ben 26 jaar, woon in Amsterdam en ben fan van LinkedIn. Ik werk freelance als marketingprofessional en doe daarnaast graag vrijwilligerswerk. Mijn droom is om met creatieve ideeën de wereld te veranderen. Een voorbeeld daarvan is de Happy Squad, die ik heb opgericht. Dat is een community voor mensen die op een laagdrempelige en leuke manier anderen blij willen maken.”

Hoe kwam je op het idee voor ‘Open to Volunteer’?
“Een half jaar geleden eindigde mijn contract en had ik nog twee weken aan vakantiedagen over. Met die tijd wilde ik iets betekenisvols doen. Hoewel ik beroepshalve behoorlijk goed ben ingevoerd in de wereld van vrijwilligerswerk, besloot ik toch een bericht op LinkedIn te plaatsen om kenbaar te maken dat ik op zoek was. Ik had eerlijk gezegd geen hoge verwachtingen op dat moment.”

Hoe werd er op het bericht gereageerd?
“Heel enthousiast! Op de foto hou ik twee kartonnen posters omhoog met de tekst: ‘Ik zoek vrijwilligerswerk’ en ‘1 week elke dag iets anders’. Het bericht werd bijna 70.000 keer bekeken, ontving meer dan 700 likes, 194 commentaren en 24 reposts. Het bericht is een beetje een eigen leven gaan leiden. Ik had er niet bij stilgestaan dat LinkedIn ook geschikt is om vrijwilligerswerk te vinden. Dankzij het bericht en mijn eigen netwerk heb ik heel afwisselend werk gedaan en twee hele leuke weken gehad.”

Wat gebeurde er daarna?
“Toen begon er bij mij iets te borrelen. Ik wilde meer met het idee doen. Toen bedacht ik ‘Open to Volunteer’, een tekstje rond de portretfoto op mijn LinkedIn-profiel, dat heet een frame. Jeroen de Punder van Social Care Network bracht mij in contact met Marcel Molenaar, de directeur van LinkedIn Benelux. Hij bezorgde me een ticket voor een congres waar Molenaar een presentatie zou geven. Met een zelf geknutseld frame van karton met ‘Open to Volunteer’ erop, stapte ik voorafgaand aan zijn presentatie op hem af om mijn idee te pitchen.”

Hoe reageerde Molenaar op je idee?
“Hij vond het een goed idee en reageerde enthousiast. Toen hij een paar minuten daarna zijn presentatie begon, had hij mijn kartonnen frame nog in de hand en liet het aan zijn publiek zien. Hij beloofde mijn idee binnen het LinkedIn-team onder de aandacht te brengen. Molenaar heeft me laten weten dat het nu bij de afdeling Product ligt, die verantwoordelijk is voor dit soort dingen. Op dit moment weet ik nog niet of ze er ook echt iets mee gaan doen, maar ik heb goede hoop. Als ze het gaan doen, wordt het voor organisaties die vrijwilligers zoeken veel makkelijker om mensen te vinden die daarvoor openstaan.”
 

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons