Draagt behulpzaamheid op het werk bij aan de kwaliteit van het gezinsleven?

David van Lennep Scriptieprijs

De Chinese Chang Lu van de Universiteit van Tilburg won de derde prijs van de David van Lennepscriptieprijs 2012 voor zijn master scriptie 'The Relationship between Helping Behavior in Workplace and Work to Family Enrichment: A Multi-foci and Dual-cultural Study.'

Hij schreef een mooi relaas 'give roses, fragrance left in your hands' over zijn bevindingen en de aanleiding voor zijn onderzoek.
Zijn hele master thesis leest u hier 

Chang Lu onderzocht wat de mogelijke relaties zijn tussen het helpen van collega’s en leidinggevenden op het werk en de mate waarin behulpzaamheid op het werk bijdraagt aan de kwaliteit van het gezinsleven thuis. Hij vergeleek ook de situatie in de Nederlandse en de Chinese context. Behulpzaam gedrag ten aanzien van collega’s of leidinggevenden vindt vaak zijn herkomst in een zekere wederkerigheid, de medewerker krijgt er ook wat voor terug. Bijvoorbeeld de steun die men van een organisatie krijgt, in de betrokkenheid die men bij de organisatie voelt, door plezier in het werk dat men ervaart. Behulpzaam zijn ten opzichte van anderen leidt op zijn beurt weer tot hogere zelfachting, tot een goed gevoel over jezelf. Die laatste gevoelens, percepties draag je vervolgens weer over naar je gezinsleven thuis. Dat is goed nieuws voor arbeidsorganisaties. Want een rijker gezinsleven draagt weer bij aan het functioneren van medewerkers.  

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons