Platformwerkers duurzaam aan het werk door tijdelijke klussen te stapelen

werkers inpakken loods

"Dankzij werkervaring op meerdere terreinen komen werkzoekenden uit de uitkering"

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt lukt het nog steeds niet iedereen om toe te treden tot de arbeidsmarkt en structureel mee te blijven doen. Een relatief nieuw fenomeen is online platformwerk dat voor een laagdrempelige match – bijvoorbeeld via een algoritme – van vraag en aanbod zorgt. Werk via online platforms zoals bezorgdiensten en andere klussen leidt echter vaak tot weinig zekerheden en regelruimte voor werkenden. Denk aan de processen van de vakbond over schijnzelfstandigheid van platformwerkers. Toch bieden de soms tijd- en locatie-ongebonden klussen die via de online platforms worden aangeboden ook kansen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Om die kansen in de praktijk te laten onderzoeken en daaraan de eis toe te kunnen voegen dat het werk via een platform leidt tot voldoende bestaanszekerheid (inkomen) en passend werk, hebben NSvP en het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid een challenge uitgeschreven. LaNSCO, Martijn Arets van Professional Outsider Consultancy en CurrentWerkt hebben de challenge gewonnen en ontvangen een innovatiesubsidie van 50.000 euro om hun ideeën in de praktijk op te zetten en uit te proberen. We volgen de drie winnende initiatieven op de voet. Deze keer het voorstel van CurrentWerkt om met CurrentFlex platformwerk te bieden aan mensen met een detentieachtergrond via een speciaal daarvoor ontworpen app. 


CurrentFlex: platformwerk voor mensen met een detentieachtergrond

Het Rotterdamse CurrentWerkt is een uitzendorganisatie voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, met de focus op mensen met een detentieachtergrond. De organisatie is drie jaar geleden opgericht en heeft inmiddels zo’n 250 mensen naar duurzaam, passend en betaald werk begeleid. De kandidaten worden in een loods in Rotterdam klaargestoomd voor het werk. In toenemende mate worden er door bedrijven ook tijdelijke klussen aangeboden, die in de bestaande constructie van CurrentWerkt niet konden worden opgepakt. Via CurrentFlex kunnen losse opdrachten gekoppeld worden aan een duurzaam arbeidsmarkttraject.

Zo kunnen werkzoekenden ingezet worden op reguliere klussen en spoedklussen op het terrein van de bouw, schoonmaak, horeca, energiesector, installatie- en isolatietechniek en nog veel meer. ‘We hebben een leermeester aan kunnen nemen om ervoor te zorgen dat werkzoekenden op meerdere terreinen ervaring op kunnen doen en zo ook via uiteenlopende tijdelijke en korter durende klussen uit de uitkering kunnen worden geholpen’, zegt Hilal Makhoukhi, oprichter en directeur van CurrentWerkt. ‘Het idee is dat onze platformwerkers duurzaam aan het werk blijven door verschillende tijdelijke klussen achter elkaar te plannen.’

App als matchmaker

In de toekomst zal dat gebeuren via een app die op dit moment nog in ontwikkeling is. ‘In deze app kan de werkzoekende op zijn persoonlijke profiel zien welke klussen er klaarstaan en zijn interesse kenbaar maken. De app is dus een soort matchmaker voor de werkzoekende. Nadat de klus is uitgevoerd kan hij een review plaatsen bij het bedrijf om ervaringen te delen en ook de organisatie kan een review plaatsen op het persoonlijke profiel van de platformwerker. De gewerkte uren worden automatisch verrekend met de uitkering’. Makhoukhi verwacht dat de app aan het einde van het eerste kwartaal gerealiseerd is. ‘Daarna kunnen we de app doorontwikkelen, zodat ook opdrachtgevers hun ‘match’ voor een tijdelijke klus kunnen vinden.’

Tijdelijke klussen

Op dit moment is het niet eenvoudig om werkzoekenden op tijdelijke klussen te zetten. ‘Je merkt dat sinds de coronaperiode werkgevers terughoudend zijn met het uitbesteden van tijdelijke klussen aan verschillende mensen. Daarom hebben we een aantal klussen naar ons toe gehaald. In overleg met de opdrachtgevers werken we in onze loods aan tijdelijke klussen. Onder begeleiding van onze leermeester wordt er ingepakt, verbouwd en worden er hele rekken in elkaar gezet.’

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons