Het is voor iedereen zichtbaar dat werk en de arbeidsmarkt veranderen door nieuwe technologieën, robotisering en flexibilisering. En dat vergt aanpassing. Van mens, werk en regelgeving. Volgens de NSvP vraagt het zelfs om een Omkering. Een omkering waarbij niet de mens zich aanpast aan het werk, maar het werk zich aanpast aan de basale behoeften van de mens. Om de discussie hierover in beweging te zetten organiseerde de NSvP een kompasmiddag. Relevante partijen uit het veld, werkenden, jongeren en wetenschapper gingen met elkaar in gesprek over de uitdagingen die we tegenkomen als we de arbeidsmarkt willen aanpassen aan de behoeften van de generatie van de toekomst.

Jongeren zijn de toekomst van werk
Om dit brede thema praktische handvatten te geven is gekozen voor de invalshoek 'de toekomst van jongeren op de arbeidsmarkt'. Zij zijn het tenslotte die straks op die nieuwe arbeidsmarkt aan het werk gaan. Wat hebben zij nodig om straks aan het werk te komen? Is er überhaupt nog genoeg werk voor hen? Of moeten we toe naar een herdefiniëring van werk en de waarde ervan?

Artikelen & publicaties

​Waardengedreven organisaties richten zich op duurzame samenwerkingsrelaties en zijn niet alleen gericht op financiële transactie. Ook voor werkenden kan talent veel beter en breder tot zijn recht komen, er is meer ruimte voor basale menselijke behoeften en waarden.

Video's

Baas over eigen arbeidsvoorwaarden
 


Duurzame inzetbaarheid


Het Kweekfonds


Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons