Wegwijzer duurzaam vitaal: aan de slag met werkstress
In deze wegwijzer ontrafelt arbeidspsycholoog Saskia de Bel wat wij nodig hebben om er iedere werkdag tegenaan te kunnen. Ze beschrijft overzichtelijk wat onderzoek ons leert over de fysieke en persoonlijke hulpbronnen die werknemers nodig hebben om niet alleen hun bureau maar ook hun neurale werkprocessen op orde te houden.
Links en leesvoer Jongeren en de arbeidsmarkt van morgen
Het is voor iedereen zichtbaar dat werk en de arbeidsmarkt veranderen door nieuwe technologieën, robotisering en flexibilisering. En dat vergt aanpassing. Van mens, werk en regelgeving. Volgens de NSvP vraagt het zelfs om een Omkering. Een omkering waarbij niet de mens zich aanpast aan het werk, maar het werk zich aanpast aan de basale behoeften van de mens. Om de discussie hierover in beweging te zetten organiseerde de NSvP een kompasmiddag.
De kracht van 'Gluren bij de buren'
Gluren bij de Buren is een aanpak gericht op loopbaanontwikkeling en informeel leren die door elk bedrijf heel makkelijk toe te passen is. Gewoon aan de slag, geen papierwerk of rompslpmp. De aanpak is simpel: medewerkers nemen een kijkje bij andere bedrijven in de regio of op het zelfde industrieterrein.
Buiten de gepade banen: overzicht van slimme baanconstructies om inzetbaarheid te vergroten
Stilstand op de arbeidsmarkt is achteruitgang. Dat geldt voor werklozen die te lang uit het arbeidsproces zijn, maar ook voor werknemers die te lang in dezelfde baan verblijven. Job Engineering is de verzamelnaam van een breed palet aan sleutelmogelijkheden om op taakniveau ontwikkeling in het werk en mobiliteit te vergroten. Het houdt daarbij rekening met de individuele sterktes, wensen en vermogens van werknemers - voor een arbeidsmarkt op maat.
Functieherontwerp vergroot kansen voor Wajongers op arbeidsmarkt
Samen met de Universiteit Maastricht ontwikkelde het UWV de methode inclusief herontwerp van werkprocessen. Hiermee kunnen bedrijven nieuwe vormen van arbeidsdeling toepassen, zodat er meer kansen ontstaan voor het aannemen van jongeren met een arbeidshandicap. De methode wordt op dit moment in verschillende organisaties succesvol toegepast, onder meer in het Slotervaartziekenhuis.
HR-tool Seniorenkracht: 700 beroepen waar senioriteit wordt gevraagd
Seniorenkracht is een HR-tool om senioriteit te benutten. De tool kan bedrijven ondersteunen die de kracht van leeftijd, en specifiek de kracht van oudere medewerkers willen benutten. Deze HR tool informeert u over kwaliteiten van senioren, hoe u deze kunt benutten en tot hun recht kunt laten komen. Tenminste 700 beroepen zijn extra kansrijk voor senioren; voor de 15 sectoren wordt per sector getoond voor welke beroepen dit geldt. De tool bevat ook 7 aanbevelingen voor organisaties, die onder meer geïnspireerd zijn door rondetafelgesprekken in verschillende sectoren.
Handreiking duurzame inzetbaarheid oudere werknemers
MOOD methode = Meedoen Ontwikkelen Oriënteren Doorstromen
De M.O.O.D-methode is ontwikkeld naar aanleiding van eigen ervaringen en op basis van onderzoek naar andere effectieve methodieken, literatuuronderzoek en interviews met cliënten door de Stichting Vluchtelingenwerk Amstel tot Zaan (SVAZ).
'Weg die grauwsluier' met behulp van het web
Voor veel organisaties is het een herkenbaar beeld: ziekteverzuim niet schrikbarend hoog, medewerkers lijken tevreden en toch hangt er een soort grauwsluier over de organisatie. ‘Terwijl je voor optimale inzetbaarheid juist gemotiveerde mensen nodig hebt.'
Feedback instrument job crafting nu digitaal beschikbaar
Digitaal feedback instrument Job Crafting is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. Wil je aan de slag met job crafing? Je werk aanpassen aan je interesses en vaardigheden? En daardoor meer plezier en bevlogenheid ervaren in je werk? Vul dan nu de digitale vragenlijst in en krijg direct feedback.