Aukje Nauta: Zorg voor eigenbelang én andermans belang

Oratie Aukje Nauta: Werk met Liefde

Waarom geven mensen zomaar iets aan een ander, zonder iets terug te verwachten? In de sociale en organisatiepsychologie, staat dit fenomeen ook wel bekend als prosociaal gedrag; gedrag waarmee je een ander goeddoet. Prosociaal gedrag komt veel voor, vooral als we niet aan het werk zijn. Maar op het werk, zo stelt Adam Grant (2013), wordt prosociaal gedrag ineens lastig; vaak worden we dan matchers. Dat wil zeggen dat we heus wel geven, maar hoofdzakelijk als we er meteen iets voor terugkrijgen.
Aukje Nauta laat in "Werk met Liefde" aan de hand van verhalen en onderzoek zien, dat veel werkrelaties te transactioneel zijn, waardoor basale behoeften van mensen aan verbinding, autonomie en competenties onvervuld blijven (Deci & Ryan, 2000; Nauta, Sjollema & Houtman, 2016) en organisaties onderpresteren.

Aukje Nauta sprak haar oratie "Werk met Liefde" uit in het kader van de aanvaarding van haar ambt als bijzonder hoogleraars 'Enhancing individuals in a dynamic work context' bij Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Sioo. Met de leerstoel wil Aukje een brug slaan tussen praktijk en wetenschap op het gebied van gedrag in (veranderende) organisaties. Daartoe start zij onder andere een academische werkplaats waar studenten, wetenschappers en praktijkbeoefenaars elkaar ontmoeten en gezamenlijk acties en/of onderzoek op touw zetten. Zij richt zich op hoe individuen in organisaties kunnen werken met liefde. 

Lees hier de volledige tekst van "Werk met Liefde".

 

Bijlage

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons