Winnaars David van Lennep Scriptieprijs gelauwerd tijdens OmkeerEvent 2017

winnaars David van Lennep Scriptieprijs 2016

Lex van der Vegt wint € 3500 met scriptie over directief leiderschap en geleide reflectie in teams

Teams die taken moeten uitvoeren waarbij veel op het spel staat, varen wel bij directief leiderschap en geleide reflectie. Lex van der Vegt kreeg op 15 juni 2017 de David van Lennep Scriptieprijs uitgereikt - onder meer vanwege zijn goed doordachte onderzoeksopzet. De student van de Erasmus University Rotterdam zette een real time simulatie op voor kadetten van de Koninklijke Militaire Academie om de samenhang tussen leiderschap en teamreflectie te onderzoeken: 1) welke leiderschapsstijl bevordert teamprestaties met name, wanneer er (2) sprake is van geleidde reflectie versus vrije reflectie? Zijn resultaten maken duidelijk dat in een complexe taak waar veel op het spel staat, teams met directieve leidinggevenden meer profiteren van geleidde reflectie, dan teams met een meer participatieve leider. 

De 19 masterscripties die meedongen naar de prestigieuze scriptieprijs die de NSvP jaarlijks uitreikt, waren weer van bijzonder hoge kwaliteit; de onderwerpen divers, en veelal passend bij het NSvP-thema De Omkering. Zo vond de jury de resultaten van het onderzoek van de scriptie van de 2e prijswinnaar Julia van Eijs (Universiteit Amsterdam) een duidelijke markering van een omkering in het denken over hoe je medewerkers het beste kunnen betrekken bij het oplossen van problemen. Door het onderzoek van Julia weten we nu dat als we groepen laten nadenken over een probleem, ze dat niet heel creatief doen. Ze komen met weinig originele beschrijvingen, en als ze dan vervolgens doorgaan met het bedenken van oplossingen blijven ze op die weinig creatieve manier doorgaan. Hun oplossingen zijn daardoor minder creatief en origineel dan die van mensen die niet eerst zelf nadenken over de probleemdefinitie.

De 3e prijswinnaar Oana Salcescu (Erasmus University Rotterdam) liet met haar resultaten zien dat leidinggevenden een balans zullen moeten zoeken tussen het toestaan van ongebreidelde, risicovolle en creatieve projecten en het beperken van de tijd en middelen daarvoor. Organisatorische beperkingen bleken geen remmer te zijn maar juist positief gerelateerd zijn aan creativiteit bij medewerkers. Ook het varen van een eigen koers en het negeren van sociale normen bleek bij te dragen aan het behalen van een werkdoel.

De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking vond plaats tijdens het OmkeerEvent op 15 juni 2017 in de Metaal Kathedraal, door juryleden Jan de Jonge en Sjiera de Vries (mede namens juryvoorzitter Carsten de Dreu).  

Foto's van de uitreiking tijdens het OmkeerEvent zijn te zien op onze Facebookpagina!


De prijswinnaars David van Lennepscriptieprijs 2016

1e prijs: Lex van der Vegt 
Titel: When team reflexivity pays off: The effects of leadership style and guided reflexivity on team performance improvement and the role of adaptive behavior.
Begeleider: Prof. dr. Michaéla Schippers
Erasmus University Rotterdam, Rotterdam School of Management Business Administration 

2e prijs: Julia van Eijs
Titel: Creative Problem Solving in Groups: The Effects of Problem Construction on Creative Ideation and Selection.
Begeleider: Dr. Matthijs Baas
Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Vakgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie

3e prijs: Oana Catalina Salcescu
Titel: Constraints and creativity at the workplace: The role of constructive non-compliance
Begeleider: Dr. Paraskevas Petrou
Erasmus University Rotterdam, Faculty of Social Science
, Organizational Psychology


Over de David van Lennep Scriptieprijs

De David van Lennep Scriptieprijs wordt elk jaar uitgereikt aan drie jonge gedragswetenschappers. De prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitzonderlijk goede doctoraalscripties op het gebied van de psychologie van arbeid en organisatie en gedragswetenschap. Voor de scriptieschrijvers, die in het begin van hun carrière staan, is de prijs een aansporing om op de ingeslagen weg door te gaan en zich in te zetten voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied. Voor de NSvP is de prijs een van de middelen waarmee de NSvP de ontwikkeling en toepassing van de psychologie op het terrein van arbeid, beroep en organisatie wil bevorderen. De prijs bedraagt € 3500 voor elke prijswinnaar. De universitair begeleiders strijden vooral om de eer - de sectie die de student heeft begeleid, krijgt een financiële beloning van €1500. 

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons