Heroes of the Sky: naar wederzijdse inspiratie, culturele programma's en een inkomen

Heroes of the Sky: wederzijdse inspiratie, culturele programma's en een inkomen

Bart Kokx zat in Italië in de zon op een terrasje toen hij hoorde dat zijn project Heroes of the sky de publieksprijs van 30.000 euro had gewonnen. Hij trok er een flesje champagne op open. Drieënhalve maand later, het is nog steeds zonnig, spreken we hem over zijn passie voor inclusie in de podiumprogrammering. Hij staat op het punt om te vertrekken naar het Nederlands Film Festival om ook daar twee projecten te presenteren.

NSvP Challengeprijs 2016: Publieksprijs voor Heroes of the Sky

Heroes of the Sky won de eerste NSvP-Challenge publieksprijs. Op het OmkeerEvent op 17 juni mochten de aanwezigen stemmen op hun favoriete initiatief. Verreweg de meeste stemmen gingen naar Heroes of the Sky, overduidelijk de publiekslieveling.
Heroes of the Sky wil een methodiek ontwikkelen waarmee jongeren met een beperking en cultureel talent gecoacht kunnen worden door professionals uit het vak. In een gelijkwaardige samenwerking maken zij cultuur die geprogrammeerd wordt op bestaande evenementen. Van talent, naar portfolio naar inkomsten. Waarbij inspiratie vanuit de beperking centraal staat.

Bart Kokx is initiatiefnemer van het project Heroes of the Sky. Een project dat draait onder de vlag van Senself dat een breder arsenaal heeft voor ontwikkelen en zichtbaar maken van talenten van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. “Met Heroes of the Sky brengen we koppels bij elkaar, iemand met een bijzonder talent en iemand met een beperking. De koppeling aan een professional wil niet zeggen dat we een docent-leerling rol beogen, we willen juist de wederzijdse inspiratie tot bloei laten komen. Zo leert de professional werken met een nieuw bewegingsidioom (manier van uiten – red.) en de cultuurmaker met een beperking draagt zijn geheel eigen, nieuwe kleur bij aan het culturele programma.”

Vanuit beperking naar contact en talent

In zijn opleiding en werk als verpleegkundige en begeleider in een woonvoorziening zag Bart dat zorgplannen vooral gemaakt werden vanuit de beperking van mensen en niet vanuit hun talent. Hij zag daarin liever een Omkering en ging er zelf mee aan de slag. Hij begon klein. “Ik nam mensen van de woonvoorziening mee mijn eigen netwerk in. En daar zag ik vooral koudwatervrees. Tijd bleek het middel. Bij de derde of vierde ontmoeting smolt het ijs. En als ze er een keer niet bij waren, werd er expliciet naar ze gevraagd. De mensen die ik meenam waren gewoon open, vrolijke mensen en prettig in de omgang.” Bart, die zelf regelmatig evenementen in de culturele sector organiseerde, ging verder en ging uitgaansavonden voor jongeren met een beperking organiseren, gewoon in de Nederlandse poppodia. Met popmuziek, dance, house, van alles. “Ik zag mensen op deze muziek gaan bewegen als nooit tevoren. En dat triggerde mij om hier mee verder te gaan. Eerst waren de evenementen vooral gericht op contact; de aandacht voor talent kwam later.”, vertelt Bart. Talent dat soms juist door de beperking extra is ontwikkeld. Omdat het moeilijk was om mensen te trekken voor speciaal georganiseerde avonden ontstond het idee om op bestaande festivals te gaan programmeren.

Festivalprogrammering/ prijzen

Van het Amsterdam Dance Event, Parkpop, Noorderzon, tot het Nederlands Filmfestival, er zijn mensen van Heroes of the Sky in de programmering te vinden. “We hebben zelfs met een groep op het Go Short Filmfestival een prijs voor de beste special effects gewonnen. Niemand had het door totdat we met de groep naar het podium kwamen, met allerlei ingewikkelde rolstoelen. De presentator had het er ook heel even moeilijk mee. Maar wij hebben het over het product, en niet over de beperkingen.”

Door prijs mogelijkheid tot verdieping

“Het winnen van de NSvP-prijs draagt echt bij aan mijn levenswerk”, concludeert Bart. “Nu hebben we geld en tijd om meer de slag naar verdieping te maken. We kunnen nu coaches op de koppels zetten. Voorheen brachten we de koppels bij elkaar, maar begeleidden we nog niet. De wederzijdse inspiratie kwam niet altijd tot stand. Met een coach lukt dat wel. Vanuit de  gedachte van possibilizing (denken en handelen vanuit mogelijkheden) gaan de koppels met de coach op zoek naar  de mogelijkheden. En we kunnen nu de doelgroep breder trekken, niet alleen mensen met een verstandelijk beperking maar ook mensen met een auditieve of visuele beperking willen we koppelen aan professionals. Daarnaast kijken we hoe de jongeren een eigen inkomen kunnen genereren, want daar is nog een slag te winnen.”

Video's:

Werfpop, prachtige illustratie van de wederzijdse inspiratie en de koppeling van twee drumtalenten:

 

Senself, Heroes of the Sky - Sniester Den Haag:

 

Meer zien van Heroes of the Sky? Ze hebben hun eigen videokanaal.

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons