Ontwikkelingsgericht leiderschap in de praktijk

empowerment leiderschap ontwikkeleingsgericht

Leidinggevenden kunnen een sterke impact hebben op de ontwikkeling van medewerkers. Toch wordt hier in de praktijk nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Een te grote span-of-control en zelfoverschatting bij leidinggevenden blijken belemmerende factoren te zijn voor ontwikkelingsgericht leiderschap. Welke adviezen voor de praktijk kunnen hieruit worden afgeleid? Een onderzoek in de praktijk door Peter Bos en Marian Thunnissen (lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogescholen). 

Luistergedrag van leiders gebaat bij mindfulness oefeningen?

Anka Gsell wint David van Lennep Scriptieprijs

Voor goede communicatie op het werk is het luistergedrag van leidinggevenden van essentieel belang. Met haar onderzoek over het luistergedrag van leiders en leidinggevenden ontving Anka Gsell van de Maastricht University de David van Lennep Scriptieprijs met haar masterscriptie getiteld: Leader’s empathic listening: the effects of a short term mindfulness intervention.

Anders veranderen volgens Thijs Homan

Niet van tevoren plannen maken en strategieën bedenken, maar accepteren dat dingen simpelweg ontstaan en je er hooguit achteraf chocola van kunt maken: dat is de boodschap van Thijs Homan, hoogleraar Implementation and Change Management aan de Open Universiteit.

Fair leadership: optillen in plaats van neerdrukken

Fair leadership: optillen in plaats van neerdrukken

Cor Unum is een kleine, ambachtelijke keramiekfabriek in Den Bosch. Lotte Landsheer geeft er leiding aan enkele tientallen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers en studenten die samen de meest bijzondere designobjecten produceren. Hier werken mensen niet omdat ze moeten maar omdat ze er plezier aan beleven. En: er zijn nauwelijks regels. Het geheim van Lotte Landsheer en Cor Unum: fair leadership.

Psychopathisch leiderschap. Wat kun je er tegen doen?

Scriptieprijs winnaar Maxim Laurijssen

Maxim Laurijssen van de Rijksuniversiteit Groningen, won de eerste prijs van de David van LennepScriptieprijs voor zijn scriptie over psychopathisch leiderschap. Hij kwam tot de conclusie dat je je als organisatie kunt wapenen tegen de negatieve effecten van dat soort leiderschap met een sterk ethische cultuur.

Werken in de 21e eeuw: wat komt er op ons af?

Werken in de 21e eeuw: wat komt er op ons af?

“Smartphones en nieuwe media zijn van grote invloed op ons werkgedrag.” “Door de inzetbaarheid en flexibiliteit van medewerkers te stimuleren, zijn ze zoveel mogelijk voorbereid op de onzekere toekomst.” “Een oudere werknemer is emotioneel stabieler en daarom beter geschikt voor een baan in de zorg.”

Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt

jongeren werk

Tussen de jongeren die de arbeidsmarkt betreden bestaat een scherpe tweedeling. Het boeiend witboek ‘de grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt’ werd gepubliceerd door Manpower en onderzoeksbureau Motivaction. Het boek biedt veel praktische inzichten en tips over hoe met deze nieuwe werknemers om te gaan.

Zelfsturing en de kip met de gouden eieren

gouden ei

In gesprekken over zelfsturing in loopbaanontwikkeling valt het mij op dat vaak gedacht wordt dat niet iedereen in staat is tot zelfsturing en ook niet iedereen daar behoefte aan zou hebben. De vraag hoe het komt dat zelfsturing in organisaties geen vanzelfsprekendheid is zou ik willen beantwoorden aan de hand van drie begrippen en benaderingen uit de psychologie: de theorie X en theorie Y van Mc Gregor, Learned helplessness en Selffulfilling proficy.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons