Digitaal bewust en bekwaam met FutureLab

escape room groep

Betere vaardigheden voor succesvol solliciteren

“Met een subsidie vanuit NSvP gaan we de impact van het bestaande programma vergroten door het FutureLab-programma ook aan te bieden voor 100 werkzoekenden in de leeftijdscategorie tot 50 jaar. Dit is een uitbreiding van het bestaande FutureLab dat zich primair focust op 50+ers”, zegt Pieter Vermeer van Stichting JobOn. Het FutureLab is een programma ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid. Na afloop zijn deelnemers zich meer bewust van de huidige digitale ontwikkelingen en weten zij de weg om nieuwe stappen te zetten in de sterk veranderende arbeidsmarkt.

Het project richt zich op de volgende oorzaken: het onvoldoende voorbereid zijn op de digitalisering op de arbeidsmarkt en het gebrek aan zelfvertrouwen en het gebrek aan netwerk(vaardigheden) om succesvol te gaan solliciteren. Met het voorgestelde initiatief – een digitaal programma inclusief Escape Room – worden de digitale (netwerk)vaardigheden van een groep werkzoekenden duurzaam vergroot en worden zij bewust gemaakt van het belang van een leven lang leren. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het (her)opbouwen van het zelfvertrouwen en het uitbreiden van het (digitaal) netwerk. 

Online escape room met andere werkzoekenden

Het programma van het FutureLab start tijdens de eerste bijeenkomst met een online Escape Room. Deelnemers worden in groepjes van 5 aan elkaar gekoppeld en samen moeten ze in 60 minuten een aantal online puzzels en mysteries oplossen. Tijdens dit spel kruipen de spelers in de huid van een recruiter – ze hebben de opdracht om in 60 minuten een kandidaat te vinden voor een openstaande vacature. Deelnemer Ingrid: “Het is erg leuk om met andere werkzoekenden allerlei raadsels op te lossen. Tijdens de escape room ontdekte ik dat ik op sommige gebieden al best veel kennis heb, maar dat er ook bepaalde zaken zijn die ik nog kan ontwikkelen - daar wil ik nu graag mee aan de slag”. Dat laatste is precies het doel van het FutureLab, aldus Pieter Vermeer van JobOn. “Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat deelnemers na afloop bewuster zijn van de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt. Vervolgens is het onze uitdaging om de deelnemers handvatten te geven zodat ze kun kansen op de arbeidsmarkt duurzaam vergroten.”

Een streepje voor

Eén van de trainers van het FutureLab programma is Tara Velis: “De mensen voor wie wij werken zijn allemaal op zoek naar een baan en in 90% van de vacatures zit een digitale component, waarin je enige vorm van handigheid moet hebben. Heb je nul verstand van computers dan blijven er weinig banen over. Vanuit het perspectief van de werkzoekenden is het dus van belang dat zij basics onder de knie krijgen zodat ze goed kunnen samenwerken met collega’s, soepel kunnen delen en begrijpen hoe alles een beetje werkt. Je hoeft echt niet te kunnen programmeren in Python of een geavanceerd machine learning algoritme te kunnen creëren. Maar op de werkvloer wordt wel verwacht dat je mee kunt komen en weet wat bepaalde termen inhouden, zodat je kunt meepraten en meedraaien. En als jij tijdens een sollicitatiegesprek kunt aantonen dat je over bepaalde digitale vaardigheden beschikt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een streepje voor.”

 


Stichting JobOn - voorheen Stichting De Broekriem - is de landelijke community voor werkzoekenden en heeft de ambitie om de mismatch op de arbeidsmarkt op te lossen door werkzoekenden te ondersteunen in hun duurzame inzetbaarheid én aantrekkelijk te maken voor werkgevers. Het programma FutureLab werd ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen&Schrijven, SER en I.AMDigital. Voor meer info kijk op jobon.nl

 

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons