Aanvrager

JINC

Als je 16 bent, heb je vaak geen idee wat je later wilt worden. Veel jongeren vinden het dan ook moeilijk een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding. Hierdoor kiezen zij vaak een studie die niet bij hen past, wat kan leiden tot studievertraging en/of schooluitval. Carrière Coach is een loopbaanadviestraject voor 4e klas vmbo-leerlingen. Ervaren (personeels)managers uit het bedrijfsleven komen naar de school, waar zij als ‘Carrière Coach’ individuele gesprekken voeren met de leerling. Het doel van de gesprekken is om de leerlingen een spiegel voor te houden en hen te stimuleren om zich goed en bewust te oriënteren op de keuze voor een vervolgopleiding.

Jongeren weten vaak niet wat ze willen en welke opleiding daarbij past. Veel ouders kunnen hen onvoldoende ondersteunen bij deze beroepskeuze. Bovendien groeien veel kinderen op in een omgeving zonder rolmodellen. Het project Carrière Coach van JINC biedt 4e klas vmbo-leerlingen een loopbaanadviestraject. Doel is de leerlingen te stimuleren zich goed en bewust te oriënteren op hun studiekeuze, waardoor ze beter in staat zijn een keuze te maken voor hun vervolgopleiding. Onderdeel van het traject zijn een startbijeenkomst, een workshop gegeven door de mentor of decaan van de leerlingen en twee individuele gesprekken met een ervaren (personeels)manager uit het bedrijfsleven: de ‘Carrière Coach’. Voor de leerlingen is een coachingsgesprek met een onbekend persoon echter en spannender dan met hun eigen docent. Het geeft ze de kans om met een objectief, onafhankelijk persoon vrijuit te praten over hun wensen en mogelijkheden.

Met steun van de NSvP is de aanpak uitgetest en werd de Handleiding Carrière Coach geschreven

 

Meer informatie

JINC
Marieke Bakema
Derkinderenstraat 106
1061 VX  Amsterdam
020-5063780
info@jinc.nl

Onderwerpen

Bijlage

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons