De meeste jongeren doen één ding tegelijk

Irmgard Bomers, Werken in Netwerken

“Het idee is dat er een flexibele werkstructuur mogelijk is, die zowel voor werkgevers als werknemers interessant is. Werk krijgt steeds meer een tijdelijk karakter maar je wilt niet steeds op zoek naar een nieuwe baan, opdracht of medewerkers. ICT speelt daarin een belangrijke rol,” vertelt Irmgard Bomers, initiatiefneemster van Werken In Netwerken (WIN).
“We zijn WIN met 40-plussers maar de snelheid van technologische ontwikkelingen bleek een bottleneck. Als je het net onder de knie hebt, is er weer iets nieuws. Als 40'er of 50'er moet je eerst afleren in plaats van aanleren en dat kost tijd. Jongeren zijn digital born. Daarom willen we met het Challenge-project het accent verleggen naar jongeren. Zij kunnen input leveren. Het gaat immers om hun toekomstperspectief op de arbeidsmarkt.”

WIN winnaar NSvP-challengeprijs 2016

In het project Challenge Natuurlijk Werken doen jongeren praktijkervaring op met de nieuwe economie en hoe zij zich daarin op een natuurlijke, informele manier kunnen blijven ontwikkelen. In de nieuwe economie wordt volop gebruik gemaakt van technologie. De betrokken partners Seats2meat, Part-up en Stichting Mooi stellen hun voorzieningen, tools, ervaring en netwerk beschikbaar. De nadruk ligt op talentontwikkeling, netwerkontwikkeling en werken in flexibele teams, on- én offline. Het project won de NSvP-challengeprijs 2016.

Een ding tegelijk?

“Meteen nadat we de prijs gewonnen hadden, begon voor ons het proces om jongeren te vinden die in zoiets willen stappen. En dat viel niet mee. De meesten doen één ding tegelijk.  Ze zoeken of een baan, of zijn op vakantie, of werken of zijn met een studie bezig. Het idee dat je tegelijkertijd ook kunt werken aan je volgende stap is nieuw voor ze. Als je daarbij slim gebruik maakt van ICT, dan kost het minimale tijd.”

De dag voor het interview was de kick-off met de nieuwe groep jongeren in Den Haag. “We hopen nog verder uit te breiden naar andere steden. De jongeren die meedoen willen, en krijgen ook, alle vrijheid. Maar dan blijkt ook dat te vrij niet werkt. Samen zoeken we de balans tussen vrijheid, uitdaging en structuur.”

Sneakers en festivals combineren

“Het idee van het project is om jongeren slim te laten samenwerken in tijdelijke projecten, en dat hebben ze ook in zich. Ze hebben alleen een zetje nodig. Het doel is het aanleren van competenties die nodig zijn om in een flexibele arbeidsmarkt een loopbaan op te bouwen. Daarvoor gebruiken we Part-up en de WIN Werkkring voor het delen en creëren van werk. Zo wil een van de deelnemers eigenlijk het liefst sneakers ontwerpen. Maar hij zoekt nu ook een afstudeeropdracht bij een festival voor zijn studie Media & Entertainment Management. Dat festivals ook op zoek zijn naar vernieuwing en dat het wellicht te combineren is, daar had hij nog niet aan gedacht.”

Eigen belang overstijgen

“In de Win-win-win-gedachte”, legt Irmgard uit, “gaat het om jij en ik die samen beslissingen nemen die niet alleen goed zijn voor onszelf, maar ook het eigen belang overstijgen. En daar hoor je ook de passie van Irmgard voor het project. “Je kunt veel meer uit mensen halen als je ze ook buiten de organisatie laat kijken. Ik ben verslaafd aan werk maar heb ook de behoefte om iets van waarde achter te laten. Mensen die drie jaar geleden startten in het project worstelden het eerste jaar met wat ze er nu eigenlijk aan hadden, het tweede jaar zagen ze het voordeel en na het derde jaar concludeerden ze dat ze verschrikkelijk veel geleerd hadden. Ik hoop dat werken in netwerken zo gewoon wordt, dat het een deel van je werk gaat uitmaken. En dan kunnen we het initiatief opheffen,” sluit Irmgard optimistisch af.

Informeel leren via nieuwe vormen van werken

Met het geldbedrag van de NSvP-Challengeprijs 2016 wordt het project Challenge Natuurlijk Werken voor jongeren gefinancierd en wordt ook onderzoek gedaan naar de achtergrond van de deelnemers en het effect van de aanpak voor hun positie en kansen op de arbeidsmarkt.

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons