Ontwikkelbanen

#21 Taak herlabeling

Taak herlabeling

Inzicht

Functietitels zijn niet zomaar een labeltje op de baan of taken die je hebt. Onderzoek toont dat ze fungeren als zgn. ‘identity badges’ - iets waar mensen zich mee identificeren. Een vage of verwarrende functietitel, zoals ‘hoofd interne processen’ of ‘retailofficer B2B’ kan (als je je niet thuis voelt bij deze formele titel) de psychologische weerbaarheid verlagen. Een wetenschappelijk experiment met het creëren en actief uitdragen van een zelfbedachte functietitel door Amerikaanse zorgmedewerkers bleek een licht positieve buffer te zijn voor hun emotionele uitputting in het werk. 

Voorbeeld

In het kleine Amerikaanse experiment bedachten 31 deelnemers zgn. ‘self-reflective job titles’. Zo (her)labelde een bacterioloog haar functie als ‘Germ Slayer’ en een röntgentechnicus noemde zichzelf ‘Bone Seeker’. Er werd vervolgens goed nagegaan in welke situatie ze deze nieuwe functietitels zouden kunnen gebruiken (bv. als ijsbreker, in e-mails, bij jongere patiënten, tussen collega’s onderling). De officiële titel verdween daarmee niet, maar werd alleen gebruikt wanneer echt nodig. Zestig procent van de deelnemers wist actief gebruik te maken van hun persoonlijke ‘fun-ctietitels’.  

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Job Titles as Identity Badges’
  • Artikel > ’10 job titles that didn’t exist 5 years ago’
  • Artikel > ‘The biggest BS Job Titles in Tech’
  • Artikel > ‘Pleidooi voor heldere functietitels
  • Artikel >  20 humoristische functietitels
  • Artikel >  50 erg zelf-reflectieve functietitels
  • Tool > ‘Job Title Generator’
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons