Combinatiebanen

#22 Multi-jobbing (tijdelijk)

Multi-jobbing (tijdelijk)

Inzicht

Een deel van de werknemers dat naast de hoofdbaan (‘1’) een tweede baan heeft (‘2’), ziet dit als tijdelijke (nood)situatie. Met multi-jobbing als individuele arbeidsmarkt-techniek streeft men aanvulling op het inkomen na waar één baan  te klein is om te voorzien in het levensonderhoud of waar men hoopt op termijn een groter aantal uren in de hoofdbaan te kunnen werken. In onderzoek verwijst dit naar de ‘hours-constraint’ variant van multi-jobbing. Ten onrechte denkt men dan vaak aan een bijbaan bovenop een fulltime baan. In Nederland hebben multi-jobbers juist veelal 2 parttime banen. 

Voorbeeld

Een medewerker van een electronicawinkel ziet zich na een scheiding genoodzaakt om ook een dag in de week als software-ontwikkelaar aan de slag te gaan. Als zijn twee dochters (financieel) zelfstandig zijn is hij voornemens weer met zijn tweede baan te stoppen. De extra baan doet hij op maandag als de winkel korter open is. Druk is het wel. Hij compenseert dit door – in afspraak met zijn leidinggevenden -  geen overuren meer te maken. Ook zijn sociale contacten leiden er onder, wat hij opvangt door meer social media-gebruik. 

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘The Economics of Dual Job Holding’
  • Onderzoek > ‘Meerdere banen: noodzaak of uitdaging?’
  • Onderzoek > ‘Redenen voor het combineren van meerdere banen’
  • Artikel > ‘2 banen = onrust, inflexibiliteit en langere werkweek’
  • Cijfers > Werkuren per multi-jobber per baan
  • Cijfers > % NL werknemers met meer dan 1 baan
  • Cijfers > % NL werknemers naar hoofdreden voor meerdere banen
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons