Ontwikkelbanen

#13 Taak (inter)dependentie

Taak (inter)dependentie

Inzicht

Verder dan enkel samenwerken op taken gaat het inbouwen van taak(inter)dependentie. Deze techniek betreft het toevoegen van onderlinge afhankelijkheid, vooral wanneer het werken op een taak als groep chaotisch verloopt. Afhankelijkheid houdt elkaar scherp, en door bepaalde taken op te delen en vervolgens in lijn met elkaar te plaatsen, wordt de output van de een de input voor de ander. Als werknemers op basis van hun kwaliteiten worden gekoppeld aan bepaalde deeltaken, biedt dat  kansen tot kwaliteits-verbetering en tot meer werkplezier voor allen.    

Voorbeeld

Iedereen heeft wel eens iemand moeten helpen verhuizen. Veelal begint dat met het pakken van iets uit de verhuiswagen en het 3 trappen omhoog in de lege kamer te zetten. De hele sjouwketen ligt dan bij een persoon, die op de trap moet wachten op de ander die hem weer met lege handen tegemoet komt. Chaotisch. Totdat er als vanzelf een slinger wordt gemaakt. Degene met inzicht bij de wagen, de sterke jongens op elk van de 3 trappen en de meest sociale brengt het de nog lege kamer binnen. Zo doen verhuisprofs het ook. 

Meer weten?

  • Onderzoek > Taakinterdependentie en team prestaties
  • Cijfers > % NL bedrijven waarin werknemers onderling bepalen wie en hoe taken worden uitgevoerd
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons