Ontwikkelbanen

#12 Taak teaming-up

Taak teaming-up

Inzicht

Waar een werknemer stressvolle solotaken heeft die het werkplezier teniet doen, kan het oppakken van een samenwerking met een andere collega al snel uitkomst bieden. Enerzijds omdat werkrelaties toevoegen het gevoel van verbondenheid vergroot (een belangrijke psychologische behoefte), maar zeker ook omdat het inbouwen van de mogelijkheid tot sociale steun bij taken een belangrijke stressbuffer is. Teaming-up met een andere collega (i.p.v. het meteen instellen van formele teams) is een techniek die inzet op het sleutelen aan de sociale context van een taak. 

Voorbeeld

De behoefte aan samenwerking en steun van collega’s bij solo-werkers is er. Dat bleek toen een groep groenvoorzieners die bij bedrijven het kantoorgroen verzorgt de mogelijkheid kreeg om hun eigen klantroutes te bepalen. Waar men voorheen allemaal alleen naar de voor hen ingeplande bedrijven reed, bood de nieuwe situatie mogelijkheden om bij bepaalde bedrijven samen langs te gaan - als op vrijdag het werk maar gedaan was. Een deel van de groep greep deze kans meteen aan, een ander deel bleef solo werken.

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Steun collega’s goed tegen stress’
  • Onderzoek > Effecten van sociale taakkenmerken
  • Onderzoek > ‘The power of social connections’ 
  • Rapport > Incl. voorbeeld groenvoorzieners
  • Cijfers > % NL werknemers naar sociale steun van collega’s
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons