leren leernetwerk

Aanvrager

Factor Vijf

Periode

november 2011 tot december 2014

Factor Vijf startte in samenwerking met de NSvP in 2011 met het leernetwerk Anders werken. Een klein gezelschap van ongeveer 25 smaakmakers op het gebied van HR en arbeidsrelaties komt twee à drie keer per jaar bijeen om van elkaar te leren: kennisuitwisseling ten behoeve van continue sociale innovaties op de werkvloer.  

 

Bijeenkomst 1 Anders werken

Op 11 november 2011 opende Cristel van de Ven de eerste bijeenkomst van het Leernetwerk Anders werken met het thema inzetbaarheid. Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie UvA en partner van Factor Vijf, Diny Leppers, HR- manager bij SCA Hygiene Products en Fred Polhout, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten gaven hun visie over Anders werken. Mensen echt in beweging krijgen, zelfsturing en zorgen voor krachtige medewerkers waren enkele aspecten die daarbij aan bod kwamen.

Lees hier het hele verslag van de eerste bijeenkomst.

Bijeenkomst 2 Anders werken

De tweede bijeenkomst van het leernetwerk vond plaats op 12 april 2012 en had als thema:  Anders (Re)Organiseren. Organisaties zitten in een spagaat. Enerzijds willen ze graag volwassen arbeidsrelaties met volop dialoog en participatie. Anderzijds zijn bezuinigingen en reorganisaties onvermijdelijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat je organisch reorganiseert? De sprekers tijdens deze bijeenkomst waren Ad van Beek, HR–directeur van Movares en Jaap Peters, organisatieactivist, partner bij DeLimes Nieuw Organiseren en auteur van diverse boeken.

Lees hier het hele verslag van de tweede bijeenkomst. 

Lees hier de samenvatting van de lezing van Jaap Peters.

Bijeenkomst 3 Anders werken

Deze nieuw tijd waarin het nieuwe werken en op een nieuwe manier reorganiseren de boventoon voeren, vraagt om ander leiderschap. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wat verwachten we van een andere leider? Ander Leiderschap was het onderwerp van de derde bijeenkomst van het leernetwerk dat op 2 oktober 2012 plaatsvond. Jelle Dijkstra, organisatieadviseur en auteur, en Siebren Houtman, mede-eigenaar van Meurs HRM waar ze sinds een jaar leiderloos werken, gaven hun visie op dit onderwerp.

Lees hier het hele verslag van de derde bijeenkomst.

Lees hier de samenvatting van de lezing van Jelle Dijkstra.

Bijeenkomst 4 Anders werken

Anders Verdienen was het thema van de vierde bijeenkomst dat plaatsvond op 21 juni 2013. Hoe werken de beloningssystemen tegenwoordig? En wat is een goede manier om mensen te motiveren? Kilian Wawoe, auteur van het boek ‘Bonus, een Nederlandse bankier vertelt’ en  Dennis Paalman, Hoofd Rewards bij Ahold hielden een lezing over dit onderwerp. Daarna bedachten de aanwezigen experimenten die Anders werken in de toekomst steeds beter mogelijk gaan maken.

Lees hier het hele verslag van de vierde bijeenkomst.

Lees hier de samenvatting van de lezing van Kilian Wawoe.

Bijeenkomst 5 Anders werken

Op 20 februari 2014 vond de vijfde bijeenkomst plaats bij de ING in Amsterdam. Het thema van deze dag was Anders Veranderen. Sprekers op deze dag waren Feikje Dunnewijk, managener Employee Development bij ING Nederland, Thijs Homan, hoogleraar Implementation and Change Management aan de Open Universiteit en Huibrecht Bos, ondernemer, ex-voorzitter Jong Management van VNO-NCW en eigenaar van Uitgeverij Sinds 1883. Zij gaven alle drie hun kijk op het thema veranderen.

Lees hier het hele verslag van de vijfde bijeenkomst.

Bijeenkomst 6 Anders werken

De zesde bijeenkomst van het Leernetwerk Anders werken op 14 april 2014 stond volledig in het teken van het boek Anders werken. Spreektrainer Erik Dekker van Kernlab gaf  een presentatie over spreken en presenteren en het belang van de gouden zin. Want ‘een goede spreker maakt van zijn verhaal, ons verhaal’, aldus Erik Dekker.

Lees hier het hele verslag van de zesde bijeenkomst.

Meer informatie

Onderwerpen

Sprekers en experts

Laura Lamers

Inclusief Platformwerk: drie initiatieven, een veelvoud aan inzichten

Hoe maken we beter gebruik van de potentiële meerwaarde van online arbeidsplatforms voor een meer inclusieve arbeidsmarkt? Die vraag stond centraal in de ‘challenge Inclusief Platformwerk’ van NSvP en SBCM, van waaruit drie initiatieven (KlusCV, CurrentWerkt! en LaNSCO United) kansen en obstakels hebben verkend. 
De presentatie van Laura biedt een kijkje in de lessen die zijn opgedaan in het monitoren van de drie challenge initiatieven. Specifiek wordt ingegaan op de kansen van platformwerk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, en de rol die platformtechnologie kan spelen om kansen voor inclusie te vergroten. Hiermee biedt de presentatie een eerste indruk van de inzichten die worden gedeeld in het boek ‘Inclusief Platformwerk’. 

Laura Lamers is PhD onderzoeker aan de Universiteit Twente, faculteit Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences. Haar focus ligt op het snijvlak van technologie en samenleving, meer specifiek menselijke waardigheid. 

Niels Arntz

In een vraaggesprek met Luc Dorenbosch (NSvP) zet Niels uiteen hoe hij als platformondernemer in Nederland aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen platformwerk. Hoe luister je als platform naar de mensen die via je platform werken? Wat kunnen samenwerkingen tussen platforms en overheid opleveren? Wat denkt Niels over de kans van slagen van platformwerk, ook als mensen niet geheel zelfstandig kunnen werken? Kan het breder of anders dan nu het geval is? Hoe hij zou willen dat het debat over platformwerk gevoerd zou worden voor meer innovatie op de arbeidsmarkt? 

Niels Arntz is medeoprichter van horecaplatform Temper.

Muriel Serrurier Schepper

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Marjolein Grootjen)

In deze sessie ontdekken we hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om zichzelf opnieuw te positioneren op de arbeidsmarkt door middel van data labeling in een kantooromgeving. Onder de begeleiding van een deskundige jobcoach werken ze in het AI Annotatie Lab aan hun vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling om zo de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Tijdens de sessie wordt uitgelegd hoe dit project tot stand is gekomen en wat de werkzaamheden precies inhouden. 
Deze sessie biedt een inspirerend verhaal over hoe een nieuw soort werk kan bijdragen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Kom langs en laat je inspireren!

Muriël Serrurier Schepper is zelfstandig ondernemer, expert in data en artificial intelligence met een achtergrond in arbeids- en organisatiepsychologie. Zij is auteur van het boek Artificial Intelligence In Actie en leidt het AI Annotatie Lab.  

Marjolein Grootjen

Ontdek de kracht van data labeling: kansen voor een diverse en inclusieve arbeidsmarkt

(duopresentatie met Muriel Serrurier Schepper)

Als jobcoach bij het AI Annotatie Lab vanuit Regio Gooi en Vechtstreek begeleidt Marjolein de kandidaten die zichzelf hebben aangemeld of aangemeld zijn vanuit de verschillende gemeenten. In een traject van 6 maanden vanuit een veilige werkomgeving gaat zij samen met de kandidaat de werknemers- en sociale vaardigheden trainen. Zo komt de kandidaat erachter wat zijn intrinsieke motivatie is om te gaan werken. Tijdens deze sessie deelt ze haar persoonlijke ervaringen en laat ze zien hoe ze deelnemers stap voor stap helpt om verder te komen. Ook wordt besproken waarom dit werk bij uitstek geschikt is voor bepaalde doelgroepen.

Marjolein Grootjen is jobcoach bij WerkgeversServicepunt Regio Gooi en Vechtstreek.

Muriel en Marjolein doen samen 1 sessie

Jessica de Ruijter - Lansco

Platformwerk opzetten vanuit de coöperatieve gedachte

(duopresentatie met Leo Beekmans)

Hoe kan werken vinden via een platform nieuwe kansen bieden voor participatie en inclusie? 
In deze inspiratiesessie komen twee voorbeelden voorbij hoe de platformtechnologie vanuit de coöperatieve gedachte wordt ingezet om mensen met een uitkering te helpen met het verkrijgen van nieuwe opdrachten en werkzaamheden. Leo Beekmans van BridgeWorks en Jessica de Ruijter van LaNSCO United vertellen waarom zij deze platformen hebben opgezet, wie zij daarmee bereiken en welke nieuwe kansen deze platformen bieden voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ook gaan ze in op hoe zo’n platform werkt in samenwerking met een sociale coöperatie, en wat hun ervaringen en geleerde lessen zijn.

Jessica de Ruijter is directeur van LaNSCO en medeoprichter van sociale coöperatie de Blauwe Paraplu.

Leo Beekmans

(duopresentatie met Jessica de Ruijter)

Leo Beekmans is arbeidsdeskundige, re-integratieconsulent, coach bij WerkmansMobiliteit en bij BridgeWorks

Robbert Boonk

Het beste wat je iemand kunt geven is een kans!

(duopresentatie met Laurens Waling)

Een matching platform voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - zonder de oneerlijke concurrentie van mensen zonder beperking. Een matching platform waar werkgevers hun vacature en hun organisatie moeten toetsen op beperkende factoren. Alleen zo ontstaan er matches zonder beperkingen. Robbert Boonk ontwikkelde dit initiatief samen met vijf internationale partners, en inmiddels is het systeem bijna operationeel. In hun zoektocht kwamen ze het hightech platform van 8Vance tegen, waar matches worden gemaakt met behulp van Artificial Intelligence (AI). Kandidaten maken een zogenaamd ‘Ability Profile’ aan en dat doet de werkgever ook voor zijn vacature. 

Het systeem Work 4 Everyone is bijna klaar. In deze sessie laat Robbert Boonk aan de hand van de proefversie alvast zien hoe het werkt. Robbert en Laurens vertellen wat het is, hoe het werkt en wat de impact hiervan kan zijn. 

Robbert Boonk is directeur van de PHH Academie (opleider van gecertificeerde jobcoaches) en mede-initiator van matching platform Work 4 Everyone.

Laurens Waling

(duopresentatie met Robbert Boonk)

Laurens Waling is organisatievernieuwer en Chief Evangelist bij 8vance Matching Technologies.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons