
Onderdeel van programma:
PhD-Valorisatie Beurs3 dec 2022
Optimalisatie van de arbeidsrelatie tussen organisaties en zzp’ers
In dit artikel
De 1e stap naar goed opdrachtgeverschap. Praktische toolkit voor HR-professionals in organisaties - ter ondersteuning van de loopbaanontwikkeling van zzp'ers.
“Mijn naam is Sjanne Marie van den Groenendaal. Na het afronden van de Bachelor Personeelswetenschappen en de Master Human Resource Studies startte ik in 2015 met mijn promotieonderzoek bij Tilburg University onder begeleiding van prof. dr. Dorien Kooij, prof. dr. Charissa Freese en prof. dr. Rob Poell. Mijn doel: de heterogeniteit van zzp’ers in kaart brengen vanuit een loopbaanperspectief. Mijn missie is HR-professionals te ondersteunen en te inspireren in het optimaliseren van arbeidsrelaties met zzp’ers. Daaraan ten grondslag ligt allereerst meer bewustwording. Daarvoor heb ik mijn inzichten en kennis gebundeld in deze toolkit: ‘De 1e stap naar goed opdrachtgeverschap!’ “
Deze toolkit werd gefinancierd door NSvP en Tijdschrift voor HRM.
#1 – Een HR-perspectief op arbeidsrelaties met zzp’ers
Kennisclip #1. Wanneer we inzoomen op hoe ‘goed opdrachtgeverschap’ plaatsvindt in de arbeidsrelaties met zzp’ers, stoten we op een aantal HR-gerelateerde vraagstukken. Vanuit dat HR-perspectief ontstaan mogelijkheden om de arbeidsrelaties in te richten op een manier waarop niet alleen organisatiedoelen worden behaald, maar er tegelijkertijd ook wordt geïnvesteerd in de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers.
# 2 – Loopbaanontwikkeling van zzp’ers
Kennisclip #2. Grofweg zou je de loopbaan van zzp’ers kunnen indelen in drie stadia: (1) de start van het bedrijf, (2) de verankering van het bedrijf en (3) het behoud van het bedrijf. Elk van deze stadia wordt gekenmerkt door verschillende loopbaan-uitdagingen. Door als HR-professional te anticiperen op de uitdagingen in de verschillende loopbaanstadia tegenkomen, wordt het voor organisaties mogelijk een pool te creëren van talentvolle betrokken zzp’ers.
#3 – De startmotieven van zzp’ers
Vaak wordt gedacht dat de meeste individuen gedwongen zzp’er zijn geworden, maar is dat zo? Op basis van diverse combinaties van startmotieven werden motivatieprofielen geïdentificeerd: de autonomen (30%), beroepsmatige zzp’ers (17%), uitdagingzoekers (14%), vluchters (13%), familiebedrijven zzp’ers (11%), rasechte ondernemers (8%) en gedwongen zzp’ers (7%). Door kennis te hebben van de startmotieven van zzp’ers kunnen HR-professionals de arbeidsrelaties met zzp’ers vormgeven op zo’n manier dat betrokken, talentvolle zzp’ers ‘ambassadeurs’ van de organisatie worden.
#4 – Loopbaanpaden van zzp’ers
Employer branding voor zzp’ers: hoe je als opdrachtgever nog beter te werk kunt gaan en talentvolle en betrokken zzp érs aan je kunt binden. Hoe bouwen zzp’ers een duurzame loopbaan op? Welke obstakels komen ze tegen en wat zijn versterkende factoren? Het is voor HR-professionals interessant om kennis te hebben van deze uitdagingen en te weten hoe je hierop in kunt spelen. Aandacht hebben voor de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers resulteert al snel in een win-win situatie voor zzp’ers én opdrachtgevers.
Sjanne Marie van den Groenendaal
In 2020 ontving Sjanne Marie van den Groenendaal (Tilburg University) de PhD-Valorisatiebeurs van de NSvP. Ze ontwikkelde daarmee deze toolkit, bestaande uit 4 kennisclips over De eerste stap naar goed werkgeverschap. De optimalisatie van de arbeidsrelatie tussen organisaties en zzp’ers. Een interview met Sjanne Marie over haar onderzoek en beweegredenen lees je hier.
