2 kantoormedewerkers met tijgerkoppen (Kantoortijgers) geven elkaar een high-five

Programma

Hybride Werken: een teamaanpak

Hybride werken is 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘵𝘢𝘺. Hoe geef je als leidinggevende samen met je teamleden zinvol en effectief vorm aan het hybride werken waarbij de teamopgave centraal staat? En hoe zorg je dat je elkaars perspectieven blijft begrijpen en van daaruit tot aanpassingen komt in de (maatwerk)afspraken omtrent het hybride werken?

Hoe geef je als team vorm aan hybride werken?

Het thuiswerken tijdens de covid-pandemie was als een mega-experiment waar niemand om had gevraagd. Het ‘hybride model’ van deels op afstand en deels op de kantoorlocatie werken, is één van de grotere arbeidsinnovaties die door deze pandemie een flinke duw in de heeft gekregen.
De uitdaging in het vormgeven van het hybride werken is om zowel individuele als teambehoeften mee te laten wegen.

Doel in dit NSvP programma:

  • Actief leiderschap om hybride werken voor het hele team te laten werken
  • Dialoog bevorderen binnen teams, waarin alle stemmen worden gehoord
  • Afstemming tussen individuele behoeften en teamopgaven

Dialoog over hybride werken

In 2022 stelde de NSvP € 20.000 onderzoeksubsidie ter beschikking aan een consortium van de Universiteit van Amsterdam, Deloitte en Rijkswaterstaat. Zij startten onder leiding van onderzoeker Hanneke Grutterink het onderzoeksproject ‘Leiden in Hybride Tijden’.

Met de uitkomsten van het onderzoeksproject maakten we de publicatie “The Return of the Kantoortijgers” (met illustraties van Bob Mollema) én we voegden daar een nieuwe tool aan toe: de KoersKaart Hybride Teamwerk. Hiermee kunnen we de dialoog over het hybride werken in teams en organisaties een duwtje in de goede richting geven.

Producten en Downloads

Terug van weggeweest

Thuiswerken in coronatijd: een mega-experiment waar niemand om had gevraagd. Hoe was dat werken in lockdown en hoe hebben we het kunnen volhouden? Tot welke innovaties in werk bleken we in staat? Hoe gingen de kantoorwerkers weer terug naar kantoor en wat was er anders?

The Return of the Kantoortijgers

Hybride is stilletjes de norm geworden, maar het half terugkeren naar kantoor gaat niet overal en voor iedereen even goed. Resultaten van drie casestudies over de tijd van terugkeren bij Rijkswaterstaat, Deloitte en UvA. Het onderzoek biedt inzicht in de mate waarin het terugkeren naar werk ook gepaard gaat met onduidelijkheid en gebrek aan sturing.

Koerskaart Hybride Teamwerk

Met de speciaal hiervoor ontwikkelde Koerskaart Hybride Teamwerk kun je de dialoog over het hybride werken een duwtje in de goede richting te geven. Zet koers naar succesvol hybride teamwerk! Om als organisatie of team verder te blijven bouwen aan een manier van (samen)werken waarin iedereen zich gehoord voelt.

10 Terugkeervarianten

Infographic. Naast de alles-of-niets varianten zetten we 10 plausibele terugkeervarianten op een rijtje: werkafhankelijk, bedrijfsafhankelijk, persoonsafhankelijk. Check het eens bij je collega’s of leidinggevende. Zien zij hetzelfde voor zich?

Koerskaart Hybride Teamwerk

Hebben we écht koers gezet naar een hybride vorm van werken waar iedereen beter van wordt? Of ben je als organisatie of team misschien beland in een impasse tussen ieders individuele werkwensen en de wens om als team beter te functioneren?
Een impasse waarin het ‘nieuwe normaal’ te snel normaal is geworden, maar nog niet optimaal werkt. Alleen niemand heeft het er meer over en de werktevredenheid neemt sluimerend af.

Voorkom dit. Maak heldere afspraken en maak zo je teamopgave waar! Met de speciaal hiervoor ontwikkelde Koerskaart Hybride Teamwerk geven we het proces een zetje in de goede richting.

Heerlijk Helder Hybride Werken – 2024

Symposium 30 januari 2024, Kanaal 30, Utrecht. Met o.a. de lancering van de Koerskaart Hybride Teamwerk.