Ontwikkelbanen

#8 Taaklast delen

Taaklast delen

Inzicht

Als voor werknemers bepaalde taken fysiek of psychisch te zwaar worden hoeft dat niet altijd tot rigoureuze maatregelen te leiden. Net als bij de blootstelling aan UV-straling is het niet zo dat de schadelijke effecten alleen maar kunnen worden opgelost door helemaal uit de zon te blijven. Het gaat erom binnen de gezonde norm te blijven. Door een te zware taaklast (soms) te delen valt een taak voor beide collega’s binnen die gezonde norm, terwijl die bij een van hen een substantieel gezondheidsrisico zou opleveren.  

Voorbeeld

Twee medewerkers van een verzorgingstehuis merken dat het in en uit bed tillen van bewoners steeds zwaarder wordt - ook met tilmiddelen. Reden: met de tijd worden zijzelf maar ook de bewoners ouder, wat zowel de belasting als de belastbaarheid onder druk zet. Ze weten welke bewoners vooral zwaar zijn, maar doen in hun rondes ieder een verschillende verdieping. De ene collega vraagt daarom de ander de zware bewoners meteen aan het begin van de bedrondes samen te doen, want dan zijn ze nog fit. 

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Wat maakt werken in de zorg zwaar?’
  • Rapport >  Incl. voorbeeld zorgmedewerkers
  • Cijfers > % NL werknemers dat vindt dat collega’s elkaar helpen het werk gedaan te krijgen
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons