Ontwikkelbanen

#7 Taakroulatie

Taakroulatie

Inzicht

Taakroulatie/job rotation is een veelgehoorde techniek. Collega’s wisselen horizontaal werkzaamheden uit door over verschillende taken, functies of afdelingen te roteren. Onderzoek bevestigt deels dat dit dynamisch taakruilen leidt tot minder eenzijdig werk, meer motivatie en de ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden. Maar er zijn ook nadelen. Zo kan er onvrede en grotere werkdruk ontstaan bij niet-roteerders, zijn er inwerkkosten en leren roteerders niets als ze te snel roteren. Ook: in ons ontslagsysteem wil men niet graag als laatste in een nieuwe functie belanden. 

Voorbeeld

Het onderscheid tussen taakroulatie, afdelingsroulatie of functieroulatie is van praktisch belang. Taakroulatie t.b.v.baanontwikkeling en gezondheidsbevordering biedt het voordeel dat je meerdere vaardigheden in een roulerende rol als bijvoorbeeld operator, heftruckchauffeur en planner kunt aanleren en dus flexibeler inzetbaar bent. Afdelingsroulatie kan organisatie-ontwikkeling in de hand werken, wanneer medewerkers/ leidinggevenden beter weten wat er speelt op andere afdelingen. Functieroulatie biedt eerder betere carrièrekansen; je laat zien dat je je op meerdere posten kunt handhaven en dat je daarmee promotable bent (bv. ambassadeurs).

Meer weten?

  • Onderzoek > Kosten en baten van taakroulatie
  • Onderzoek > Waarom adopteren bedrijven taakroulatie?
  • Artikel > Taakroulatie bij Nederlands bedrijf
  • Artikel > ‘Afdelingsroulatie bij Duits bedrijf
  • Onderzoek > ‘An evidence-based model of job rotation’
  • Cijfers > Taakroulatie weinig gebruikt als langer doorwerkmaatregel
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons