Ontwikkelbanen

#9 Taaklocatie veranderen

Taaklocatie veranderen

Inzicht

Een term die steeds vaker valt is activity-based working (ABW); de inhoud van de activiteit of taak bepaalt wat de meest effectieve taaklocatie is. Vaak is werk winkel- of machinegebonden, maar voor de veelsoortige taken in een kantooromgeving zie je steeds meer maatwerk. Onder de HNW-vlag ontstaan er kantoren met even zoveel soorten ruimtes als er taken zijn (bv. concentratie-, bel-. ontmoetings-, vergader-, brainstormruimtes). En dan is er nog thuiswerken, werken in een hub of bij de klant. 

Voorbeeld

Van taaklocatie veranderen kan op simpele wijze zorgen voor een betere productiviteit, gezondheid of meer betekenis in het werk. Denk aan een IT-er die als enige van zijn team ook programmeert. Alleen die taak doet hij thuis, waar hij zich kan concentreren. Ook: in bepaalde stadswijken is het lichter schoonmaken, omdat deze toegankelijker zijn met de veegwagen. In deze wijken werken reinigingswerkers met fysieke klachten. En: betekenis werd toegevoegd toen ambtenaren een geboorteaangifte-loket in het lokale ziekenhuis openden - dichtbij de actie. 

Meer weten?

  • Voorbeeld > Geboorteloket in het ziekenhuis
  • Onderzoek > Het nieuwe werken (HNW) is maatwerk
  • Artikel > Activity-based Working
  • Cijfers > Gemiddeld aantal uur dat per week thuis wordt gewerkt
  • Cijfers > % NL werknemers dat tevreden is met thuiswerkregeling 
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons