Ontwikkelbanen

#11 Taak syncen

Taak syncen

Inzicht

Taaksynchronisatie is het gelijktijdig met collega’s uitvoeren van dezelfde taken. Het is een techniek waarmee collega’s op simpele wijze de voordelen van elkaars aandacht voor dezelfde taak kunnen benutten en meteen elkaars stok achter de deur zijn. Het zelf inbouwen van informele controle, waar directe controle van een leidinggevende ontbreekt, wordt ook wel peer monitoring genoemd. Onderzoek toont dat, bij afwezigheid van management controle, peer monitoring samenhangt met meer probleemvrije werkprestaties (minder fouten, onderlinge conflicten etc.).  

Voorbeeld

Docenten van een middelbare school stellen hun nakijkwerk van proefwerken uit, waardoor het werk zich gaat ophopen. Het nakijkwerk wordt zodoende een vervelende klus die tussendoor of thuis moet gebeuren. Drie docenten maken nu een nakijkafspraak om gezamenlijk in één klaslokaal hun nakijkwerk te doen. Waar ze individueel vaak gestoord werden bij het nakijken, maakte een officiële afspraak het mogelijk andere collega’s makkelijker (vriendelijk) de deur te wijzen. Naast een schild voor interrupties van buiten waren ze ook elkaars stok achter de deur.  

Meer weten?

  • Onderzoek > Peer monitoring en probleem-vrije werkprestaties
  • Artikel > Incl. voorbeeld docenten 
  • Cijfers > % NL werknemers naar tevredenheid met flexibiliteit in werktijden
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons