Ontwikkelbanen

#10 Taakvolgorde veranderen

Taakvolgorde veranderen

Inzicht

Het veranderen van taakvolgorde is een techniek die kan helpen in het beter uitvoeren van taken met minder stress. Onderzoek in een ziekenhuis leert dat interrupties de netto tijdsbesteding aan taken verlengen. Dat gold niet voor langdurige taken (met een grotere kans onderbroken te worden). Deze grote taken bleken bij interrupties juist eerder te worden afgerond, wat duidde op het ‘afraffelen’ van taken. De taakvolgorde van grotere taken aanpassen aan tijden met minder kans op interrupties kan de werkkwaliteit verbeteren en de werkdruk verlagen. 

Voorbeeld

Werkinterrupties zijn aan de orde van de dag (door e-mail, vragen van collega’s etc.). Het aanpassen van de volgorde van belangrijke taken die concentratie vereisen is daarom niet raar. Een juriste ging meteen op maandagochtend relevante jurisprudentie bijhouden, in plaats van aan het eind van week. Dan had ze er de rust voor, omdat de waan van de week nog niet aan de orde was. Een ander voorbeeld is het ’s ochtends doen van grote taken en ’s middags de kleinere taken die makkelijker verstoord kunnen worden.    

Meer weten?

  • Onderzoek > Interrupties en tijdsbesteding aan taken in een ziekenhuis
  • Onderzoek > E-mail interrupties en stress
  • Onderzoek > Specifieke verzameling onderzoek naar interrupties en werkstress, werkprestaties
  • Cijfers > % NL werknemers die zelf volgorde van taken kan bepalen
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons