Combinatiebanen
#28 Taak pooling
Taak pooling

Inzicht

Wanneer blijkt dat verspreid over meerdere banen in meerdere afdelingen dezelfde taken zitten kunnen deze ook worden samengevoegd in een zogenaamde taakpool. Anders dan een werknemerpool, heeft de taakpool als functie om sterktes en expertise van werknemers te blijven benutten zonder dat het eigen werk sterk veranderd. Taakpooling kan hiermee kwalificatieveroudering tegengaan. Het kan ook anderen verlichten van nieuwe taken, wanneer blijkt dat elders in de organisatie iemand al eerder met het bijltje heeft gehakt en juist graag deze taken overneemt. Taakpooling wordt vaak ondersteund door online klussenbanken. 

Voorbeeld

Een secretaresse bij een universiteit deed voorheen ook veel van de organiserende taken voor een intern congresbureau. Taken bij het congresbureau zijn de afgelopen jaren afgebouwd, omdat nu veel congressen op andere locaties dan de universiteit worden gehouden – een groeimarkt buiten de universiteit. In een jaar dat er veel onderwijs/ onderzoeksvisitaties plaatsvonden werden de taken om deze officiële gelegenheden te organiseren bij verschillende faculteiten ‘gepooled’. In feite was het werk voor haar hetzelfde en het was leuk.  In totaal ging het om een taakpool voor 4 weken werk in het jaar. 

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Vernieuwende arbeidsrelaties bij overheid’
  • Onderzoek > Gedeeld werkgeverschap
  • Artikel > Opzet van een interne klussenbank
  • Website > Zo kan het ook! Best Practices in Gemeenteland
  • Website > FlexBee – online klussenbank
Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijk vermogensfonds, dat zich inzet voor een menswaardige toekomst van werk. Wij stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen er uit ziet en wat dat vraagt van de talent-ontwikkeling van jongeren en werkenden.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

logo footer

Vind ons op Facebook
Volg ons