Combinatiebanen

#27 Taak hybridisatie

Taak hybridisatie

Inzicht

Taakhybridisatie betreft een techniek waarbij werknemers specifieke goed gedefinieerde specialismes of –expertise onderbrengen in een eigen bedrijf (‘ZP’). Door het verzelfstandigen van bepaalde taken kan men deze ook breder en voor andere bedrijven verrichten zonder afhankelijk te zijn van de vraag naar dat werk binnen de eigen organisatie. Niet alle taaksoorten lenen zich voor hybridisatie (bv. wetshand-havende taken) en het is ook oppassen voor schijnconstructies. In hybride banen combineert men dus taken in loondienst en taken als zzp’er – permanent of als geleidelijke overgang naar volledig zzp-schap. 

Voorbeeld

Een teamleider business intelligence werd in zijn werk gevraagd enkele mindmap-workshops te verzorgen. Hij volgde een cursus in mindmapping en merkte dat dit een leuke afwisseling bood. Een vriend nodigde hem ook uit om in zijn organisatie een workshop te verzorgen. Dat pakte de teamleider in eigen uren op, maar hij kreeg de smaak te pakken. Na overleg met zijn baas geeft hij nu als zzp’er mindmap workshops voor andere bedrijven (‘€€€’). Dat zijn er zo’n 2 per maand – hij is een dag minder gaan werken en heeft de cursuskosten (‘€’) terugbetaald.

Meer weten?

Over NSvP

De NSvP is een onafhankelijke stichting en vermogensfonds, en zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk. Wij ontwikkelen, delen en verspreiden kennis op het gebied van mens, werk en organisatie. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden. 

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons