Combinatiebanen

#26 Taakuitleen

Taakuitleen/detachering

Inzicht

Wanneer taakspecialismes en -expertise van werknemers binnen de eigen baan (‘1) minder gevraagd worden dan kan taakuitleen/detachering uitkomst bieden. In zo’n geval kan een werknemer ook tijdelijk ingezet worden op de vraag (‘?’) naar soortgelijke taken bij banen in andere afdelingen (‘2’). Daarmee kunnen werknemer-sterktes optimaal benut blijven, wat bijdraagt aan het werkplezier van zeker ook oudere werknemers. De baan en arbeidsvoorwaarden die men had worden hierbij niet gewijzigd en er is terugkeergarantie (‘!’). Er wordt dan enkel op taak- of projectniveau intern uitgeleend voor bepaalde tijd.

Voorbeeld

Een medewerker van een bank is het afgelopen jaar intensief betrokken geweest bij de implementatie van nieuwe klantsoftware. Zij kende de programmatuur nog van een andere organisatie waar ze voorheen werkte en verzorgde daaraan gerelateerd trainingen voor collega’s. Nu voor haar bankfiliaal eigenlijk alles op poten stond, miste ze zo’n special project. Een filiaal van dezelfde bank in een nabijgelegen stad ging werken met dezelfde klantsoftware. Ze werd er voor 3 maanden gedetacheerd om de implementatie mede te begeleiden. Daarna keerde ze weer terug.

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Vernieuwende arbeidsrelaties bij overheid’
  • Artikel > Voorbeeld ‘100-uren klus’ binnen de gemeente Utrecht
  • Filmpje > Interne detachering bij de Gemeente Amsterdam
  • Cijfers > % NL werknemers naar interne functieverandering
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons