Combinatiebanen

#24 Multi-jobbing (transitie)

Multi-jobbing (transitie)

Inzicht

Onderbelicht is de functie van multi-jobbing als werkzekerheidstechniek. In deze zgn. ‘hedging’ variant, is een tweede baan (‘2’) een baan om te schuilen tegen dreigend ontslag of een krimp in uren in de hoofdbaan (‘1’). Multi-jobbing fungeert dan als een risico-spreiding, door niet enkel in de baan te blijven die op termijn onzeker is. Men maakt dan bewust een geleidelijke transitie naar een nieuwe meer zekere baan of activiteit. Dit is te verkiezen boven een transitie via werkloosheid, waarbij oudere werknemers veel meer moeite hebben om weer aan werk te komen.   

Voorbeeld

Ook werkgevers kunnen multi-jobbing toepassen als een HR instrument om werkzekerheid te kunnen bieden in een situatie waarin fulltime werk niet meer vanzelfsprekend is. PostNL en Facilicom zijn hiertoe een proef gestart met beveiligers die ook post bezorgen. Door ook als werkgevers de koppen bij elkaar te steken kan er gedeeltelijke mobiliteit plaatsvinden. Vakbonden zijn wel kritisch. Een ander voorbeeld is de postbezorger die in het zicht van een kleiner wordend contract alvast een webwinkel in telefoonhoesjes is begonnen. Proactief arbeidsmarktgedrag.

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Redenen voor het combineren van meerdere banen’
  • Artikel > ‘Beveiligers die ook post bezorgen’
  • Artikel >  ‘Voordelen van twee banen’
  • Artikel > Incl. voorbeeld van postbezorger/webwinkelier (p.17)
  • Cijfers > Aantal werkuren per multi-jobber per baan
  • Cijfers > % NL werknemers met meer dan 1 baan
  • Cijfers > % NL werknemers naar hoofdreden meerdere banen
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons