Combinatiebanen

#25 Taak outsourcing

Taak outsourcing

Inzicht

Outsourcing gaat over werk dat bij een ander persoon of bedrijf in binnen/buitenland wordt ondergebracht, waar dat eerst door eigen werknemers werd gedaan. Zonder hele banen te outsourcen, zijn ook routineuze of specialistische taken te outsourcen. Vaak gebeurt dit al door de tijdelijke inkoop van specialistische kennis op projecten. Maar kunnen werknemers ook particulier werkzaamheden outsourcen? Net zoals ouders het helpen van een kind met hun huiswerk uitbesteden aan huiswerkbegeleiders. Kun je tegelijkertijd uitvoerder én opdrachtgever zijn, net zoals je bij onderhuur huisbaas én huurder bent?

Voorbeeld

Bekend is het voorbeeld van programmeur Bob. Deze goedbetaalde Amerikaanse software-developer had zijn programmeertaken zelfstandig naar China geoutsourcet. Hij betaalde zelf een Chinese programmeur om zijn kerntaken te doen. Het bedrag dat hij naar China overmaakte was een fractie van het salaris wat hijzelf kreeg - terwijl hij wel gewoon zijn targets haalde. Ze kwamen erachter. Bob werd ontslagen, omdat hij wachtwoorden niet had mogen verstrekken aan derden. Maar afgezien daarvan: wat was er in de kern mis met zijn particuliere taakoutsourcing-strategie? Modern werknemerschap?  

Meer weten?

  • Artikel > Programmeur Bob (zie vooral de lezereacties onderaan)
  • Artikel > ‘Programmer Bob was a model modern employee’ (zie ook de peiling onderaan)
  • Filmpje > Nieuwsbericht Programmeur Bob
  • Boek > 4-hour work week over dit soort ‘workhacks’
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons