Selection Automat

De ‘Selection Automat’ is een recruiterbot aangedreven door AI - maar vermomd als ouderwetse telefooncel. Zodra je de hoorn van de haak pakt krijg je een aantal vragen op je afgevuurd, waarbij de antwoorden bepalen of je geschikt bent bevonden voor de functie van corporate recruiter. Je ervaart persoonlijk hoe het is om beoordeeld te worden door een algoritme op basis van een geautomatiseerd telefoongesprek. . Geen geploeter met sollicitatiebrieven; je ziet een vacature, klikt erop, beantwoordt een paar vragen en weet meteen je of je in aanmerking komt voor de functie. Na het beantwoorden van de vragen draait de Selection Automat een label uit. Mensen met een groene sticker mogen zich melden voor de tweede ronde. Eindelijk een sollicitatiemethode die vrij is van vooroordelen... of toch niet?

Selection Automat

Geïnspireerd door de torenhoge beloftes van de recruitmentsoftware-industrie, ontwikkelden Joost Helberg, Jeroen de Vos en Vincent Hoenderop de Selection Automat, een AI-powered recruiterbot. Selection Automat speelt met de illusie van objectiviteit en stelt de vraag of je een sollicitatiegesprek kunt nabootsen door het eerst te codificeren. Het volgt de veelgebruikte STAR-methode waarmee het competenties van de sollicitanten herkent. Maar het feit dat een algoritme consistent is en elke sollicitant op dezelfde manier beoordeelt, betekent niet dat dit ook op een neutrale manier gebeurt.

Te zien (geweest) op

Een of meer installaties zijn onder andere te zien geweest bij:
* Dutch Design Week 2021, tentoonstelling "Manifestations" (Eindhoven) * Brave New World Festival / Beyond Human 2019 (Naturalis, Leiden)
* OmkeerEvent 2019 “AI x Recruitment” (Metaal Kathedraal, Utrecht)
* ECP jaarcongres 2019 “De toekomst van de informatiesamenleving" (Fokker Terminal, Den Haag).

Ook op uw event?

Vragen over deze werken? Interesse in het tentoonstellen van één of meerdere installaties? Neem contact op met SETUP (info@setup.nl) of de NSvP (info@nsvp.nl).

Download de specificaties