
Onderdeel van programma:
Hybride Werken: een teamaanpak18 jun 2025
Terug van weggeweest. Een ander werkend NL na de lockdown?
Bestelinformatie
Aanschaffen
De publicatie is kosteloos op te vragen via een mailtje aan info@nsvp.nl. Of download de digitale versie via onderstaande button.
Kosten
0,00
Uitgegeven op
11/06/2021
Uitgever
NSvP
Naar schatting 4 miljoen werkenden hebben tijdens de pandemie de werktent thuis moeten opslaan. Een mega-experiment met thuiswerken en -leren waar niemand om had gevraagd. Hoe was dat werken in lockdown nu en hoe hebben we het kunnen volhouden? Tot welke innovaties in werk bleken we in staat? Hoe gingen de kantoorwerkers weer terug naar kantoor en wat was anders in vergelijking met het werk van vóór covid-19?
Na twee lockdowns en honderden uren covid-19 virologie op TV is kantoorwerkend Nederland terug van weggeweest. Een belangrijke periode, waarin we niet moeten vergeten deze tijd niet te vergeten. Vanaf half maart 2020 ging werkend Nederland twee, drie maanden in lockdown. Om dat vanaf december 2020 weer bijna zes maanden te moeten doen. De kantoordeuren in Nederland gingen bijna overal potdicht. Je mocht je niet meer aan je bureau of op je flexplek vertonen – tenzij onderdeel van een vitaal proces.
De belevingen van het thuiswerken lopen erg uiteen, zoals ook de Sociaal Economische Raad (SER) medio 2020 concludeerde. Sommigen werden er beter van. Anderen ondervonden meer psychosociale klachten door het thuiswerken. Er gebeurde van alles door elkaar, als een cocktail van nieuwe ervaringen die het werken in lockdown typeert.
Wat hebben we geleerd en hoe slaan we dit op?
Met deze publicatie hebben we het debat over het werken na corona willen voeden en verscherpen door terug en vooruit te kijken.
Illustraties: Bob Mollema
Deze uitgave is de voorloper van de publicatie “Return of the Kantoortijgers” uit januari 2024, dat op basis van onderzoek binnen verschillende grote organisaties inzicht biedt in de mate waarin het terugkeren naar werk ook gepaard gaat met onduidelijkheid en gebrek aan sturing. Hybride is stilletjes de norm geworden, maar het half terugkeren naar kantoor gaat niet overal en voor iedereen even goed.