De kracht van oudere werknemers

cartoon emotional regulation

De kracht van oudere werknemers

Onderzoekers uit 18 landen bespraken tijdens het driedaagse internationale congres "Age at the Workplace Meeting" onderzoeksresultaten over ouder worden op het werk, en dan met name de voordelen daarvan. In dit artikel staan de vijf belangrijkste thema’s en de meest opvallende onderzoeksresultaten op een rij.

Employability: onderzoek naar motiverende en belemmerende factoren

Anneloes Bal wint David van Lennep Scriptieprijs

Employability: onderzoek naar motiverende en belemmerende factoren

Wat zijn de individuele motiverende en belemmerende factoren die maken dat mensen al dan niet meedoen aan initiatieven rond duurzame inzetbaarheid? Employability – de mate van duurzame inzetbaarheid op werk – in een beroepsbevolking die maar steeds grijzer wordt. Dit is het onderwerp van de masterthesis van Anneloes Bal, afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Anneloes ontving voor haar scriptie de 3e prijs van de David van Lennep Scriptieprijs. Naast de behoeften en voorkeuren, leeftijd en gezondheidskwesties speelt context ook een grote rol binnen duurzame inzetbaarheid. Er zijn op dit vlak meerdere conclusies te trekken.

Nadenken over toekomstige zelf stimuleert leren

Nudging trap

Nadenken over toekomstige zelf stimuleert leren

“Het is belangrijk dat een functie of taak leerwaarde heeft. Bovendien heb je als organisatie de verantwoordelijkheid voor het creëren van een leercultuur. Dan is de kans groot dat mensen duurzaam inzetbaar blijven.” Interview met hoogleraar Vitaliteitsmanagement Tinka van Vuuren over nudging, leren en duurzame inzetbaarheid.

Omgekeerd mentorschap verbindt generaties

Generaties werk

Omgekeerd mentorschap verbindt generaties

Voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar óók voor de organisatie als geheel, bieden mentorprogramma's verschillende generaties op het werk de kans om van elkaar te leren. Artikel over het omgekeerd mentorschap binnen The Hartfort en wat iedere organisatie daarvan kan leren.

Oudere werknemers: het tegenbeeld

Oudere werknemers: het tegenbeeld

Het is bekend dat de vaak negatieve beeldvorming over oudere medewerkers hun kansen op werk en mogelijkheden binnen de organisatie beperken. Hierin verandering brengen vraagt om een tegenbeeld, een positievere beeldvorming. Dit onderzoek beschrijft interventies die bijdragen aan een genuanceerder beeld over oudere medewerkers. Hebben deze interventies effect op de in-, door- en uitstroom?

'Kalenderleeftijd slechte voorspeller inzetbaarheid'

'Kalenderleeftijd slechte voorspeller inzetbaarheid'

Hoe komt het dat sommige mensen enthousiast, fit en gemotiveerd doorwerken tot ver na hun pensioen en anderen het liefst op hun 55e al stoppen? Interview met Dr. Annet de Lange, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, over wat ouder wordende werknemers uitdaagt om duurzaam inzetbaar te blijven. 

'Weg die grauwsluier' met behulp van het web

stress

'Weg die grauwsluier' met behulp van het web

Gemotiveerde en vitale medewerkers hebben een positieve invloed op de sfeer in een organisatie, kunnen beter omgaan met tegenslagen en staan sterker in hun schoenen. Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteiten van Eindhoven en Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk naar eigen wens in te vullen.

55-plussers en hun 'tweede bedrijf'

55-plussers en hun 'tweede bedrijf'

Leo Dunki Jacobs (psycholoog) en Just van den Ende (econoom) zijn gepensioneerd. Vanuit hun verbazing dat zoveel energieke mensen na hun werkzame leven hun opgedane kennis en expertise nauwelijks gebruiken, creëerden zij een platform voor 55+ ondernemers. Steeds meer 55-plussers tonen belangstelling voor eigen ondernemerschap.

Tien praktijkvoorbeelden duurzame inzetbaarheid

Tien praktijkvoorbeelden duurzame inzetbaarheid

In het boekje ‘Duurzaam meedoen’ worden tien praktijkvoorbeelden beschreven van bedrijven waar werknemers en werkgever samenwerken aan duurzame inzetbaarheid. De rode draad in de voorbeelden is dat werkgever en werknemers een gedeeld belang hebben bij de ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid.

12 % bevlogen medewerkers is best veel

12 % bevlogen medewerkers is best veel

Interview met Arnold Bakker (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie) over bevlogenheid op het werk: "Het gaat om het ritme tussen bevlogen en geconcentreerd bezig zijn en volop afstand nemen." 

Bevlogen, werkverslaafd, opgebrand. Wat zijn de overeenkomsten?

Ilona van Beek

Bevlogen, werkverslaafd, opgebrand. Wat zijn de overeenkomsten?

De verschillen en overeenkomsten tussen werkverslaafde, bevlogen en opgebrande werknemers zijn al vaker onderzocht maar hun drijfveren nog maar weinig. Inzicht in de motivatie is nodig voor preventie en interventies die bevlogenheid stimuleren en burn-out tegengaan. Een gesprek met onderzoeker Dr. Ilona van Beek.

Slimmer organiseren voorkomt stress

werkstress

Slimmer organiseren voorkomt stress

Aandacht voor werkstress richt zich vaak op wat werkenden daartegen kunnen doen. Een gemiste kans, vinden Frank Pot en Peter Smulders, omdat niet naar de oorzaak wordt gekeken. Die ligt namelijk in de manier waarop de arbeid is georganiseerd. Meer eigen regelmogelijkheden voor werkenden kan stress voorkomen.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons