Aanstormend en gesetteld talent
Momenteel zijn er in Nederland voor het eerst vier generaties tegelijk aan het werk en dat leidt tot veranderende verhoudingen tussen bijvoorbeeld medewerkers en management. Het denken in generaties heeft impact op het HRM-beleid in bedrijven en organisaties. Keerzijde is dat de aandacht voor generatiegebonden eigenschappen stereotypering in de hand werkt. In dit dossier artikelen en inzichten over de verschillen tussen en het verbinden van generaties. Interventies om het denken in stereotypen te doorbreken, evenals aanpakken die aanstormend en gesetteld talent verbinden om wederzijds leren te versterken.
Omgekeerd mentorschap verbindt generaties
Omgekeerd mentorschap verbindt generaties
Voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar óók voor de organisatie als geheel, bieden mentorprogramma's verschillende generaties op het werk de kans om van elkaar te leren. Artikel over het omgekeerd mentorschap binnen The Hartfort en wat iedere organisatie daarvan kan leren.
Durf te leren
Durf te leren
Hoe zorgen we dat jong en oud in onze organisatie kennis met elkaar uitwisselen en van elkaar leren? De vraag komt van een HR-adviseur van een groot bedrijf. Aukje Nauta schreef een gastcolumn over de durf-te-vragen workshop en innoverende bedrijven en mensen.
Generatieverschillen: bestaan ze wel?
Generatieverschillen: bestaan ze wel?
Het denken in generaties heeft impact op HRM-beleid en de benadering van medewerkers door hun leidinggevenden. Er zijn echter ook onderzoeken die het belang van generatieverschillen relativeren en wijzen op het risico van stigmatiseren.
Conflictstijl generatiegebonden?
Conflictstijl generatiegebonden?
Gaan generaties op dezelfde manier om met conflicten? Nienke Wiersma en Marieke Grondstra onderzochten het in hun eigen praktijk, in de literatuur en met eigen onderzoek. Wordt er verschillend omgegaan met conflicten door de generaties? Ja en nee.
Ontwikkelen op basis van mentorschap
Ontwikkelen op basis van mentorschap
Interview met Nico van Yperen, hoogleraar Psychologie, over wetenschappelijke inzichten die de verbinding tussen ervaren en minder ervaren werkenden effectiever kunnen maken. En hoe zijn interactieve vormen van leren beter te benutten in het kader van Leven Lang Leren?
Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
De toekomst van de arbeidsmarkt en de rol van flexwerk staan centraal in vijf visies van vijftig jonge Nederlandse denkers. Zij onderzochten in het ReflexLAB binnen en buiten de gebaande paden naar nieuwe mogelijkheden voor scholing, duurzame inzetbaarheid, moderne arbeidsvoorwaarden, de Europese arbeidsmarkt en minder starre scheiding van vast en flexibel werk.
Innoveren met generatie Y, X, Pragmatisch én Protest
Innoveren met generatie Y, X, Pragmatisch én Protest
Wat mensen thuis van nature doen, vergeten ze zodra ze naar hun werk gaan. Leidinggevenden voeden hun eigen kinderen op tot zelfstandige, onafhankelijke individuen en gaan met hen in discussie. Maar op het werk vallen de managers terug op oude, hiërarchische structuren. Dat stelt Aart Bontekoning, organisatieadviseur, onderzoeker en expert op het gebied van generaties in organisaties.
Generatieleren politie Twente: vernieuwingskracht leren benutten!
Generatieleren politie Twente: vernieuwingskracht leren benutten!
Intergeneratief leren en ontwikkelen zorgen voor een hernieuwde invulling van de relatieopbouw tussen nieuwe recherchekundigen en hun leidinggevenden. Dat is een van de uitkomsten uit het pilot leertraject van Politie Twente. Generatiespecifieke kennis en kunde werd toegepast op de versterking van het recherche-proces.
Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt
Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt
Inzicht in de knelpunten op de arbeidsmarkt voor de generatie van na 1986. Ook vertellen werkgevers over hoe zij succesvol jongeren integreren in hun bedrijfscultuur.